01 juni 2016

Architectuur in Den Haag

Het inmiddels misschien wat gedateerde gebouw
van het ministerie van BZ ook wel - en terecht -
"de apenrots" genoemd.
Het is werkelijk imposant wat er in en rond het stationsgebied van Den Haag allemaal bouwkundig is en wordt gerealiseerd. Hoge gebouwen van moderne schnit herbergen de verschillende ministeries. Het stadhuis is ook een juweeltje en ondertussen is men bezig om het enorme gebouw direct voor de zij-ingang van het station een facelift te geven of beter gezegd een totale verbouwing. Zo te zien blijven slechts de steunpilaren intact en wordt de rest geheel vernieuwd terwijl ondertussen de passage gewoon toegankelijk blijft, wel krachtig afgeschermd/bescherm door een tijdelijk stevig dak boven de passerende meute.
En dan ligt er even verderop bij de voorzijde van het station een betrekkelijk rustig gebied. Terwijl de ambtenaren en andere werkenden zich voortspoeden kun je er rustig op een van de vele bankjes gaan zitten en naar de watervogels en de herten, verderop in het park kijken. Toen ik daar onlangs wat tijd zat door te brengen zag ik die drukte achter me zo wat aan terwijl ik ondertussen ook naar de ganzen zat te kijken. Een moeder die een kinderwagen in de ene hand en een fietsje van een twee-driejarige aan de andere hand meezeulde. De peuter had zo zijn eigen agenda en wilde in het grind spelen; het dilemma van de moeder om de kinderwagen te laten staan en de peuter ophalen of te bidden en te smeken of peuterlief misschien wil komen. Wat een gedoe. De herrie van de almaar passerende trams. Voortrazende fietsers en scooters.
En dan te realiseren dat Den Haag ook nog een volkomen groene ontsluiting vanaf het station heeft: het Haagse Bos; een breed wandelgebied met vijfers en veel bomen en struiken; een frisse long door de stad. Ik kom er graag.

Geen opmerkingen: