12 mei 2010

Ecosysteem, een delicaat evenwicht

Ergens in het Zuiden van het land, in de buurt van Vaals, is een natuurleerpad aangelegd. De bedoeling daarvan is dat bezoekers zich een idee vormen over wat er in de natuur gebeurt en wat je er kunt zien en horen. Zo is er een grote toeter waarachter één van je oren kunt houden zodat je het geluid van de omgeving beter kunt horen. De vogels en andere geluiden van het bos dringen daar enigszins versterkt tot je door. Zeker nu in het voorjaar laten de verschillende vogels zich goed horen. Verder is er een eenvoudig apparaat waarmee je kunt vaststellen welke voetspoor bij een bepaald dier hoort. Je gaat dan wat bewuster om je heen kijken en luisteren.
Maar er is ook een mij bijzonder intrigerend instrument waarmee de evenwichtssituatie van een ecosysteem wordt geïllustreerd. Zie : http://picasaweb.google.nl/rmoretsoo/Natuurleerpad#5473334547656713730
Ik weet niet of iedere bezoeker het zal begrijpen maar imposant is het wel. Een groot platform, waarop wel twintig mensen kunnen staan is verend opgesteld. Toen ik het bezocht was ik met een vriend en hebben we er samen op plaatsgenomen. Dat was een bijzonder wiebelige aangelegenheid waarbij je op moest passen om er niet van af te vallen. De intrigerende vraag was denk ik gesteld aan een mogelijk bezoekende schoolklas. Die betrof de stabiliteit als je er met meerderen op staat. Ik bedacht mij dat de stabiliteit natuurlijk veel groter wordt als het platform behoorlijk vol is; dan is er evenwicht. Maar hoe minder vol, hoe onevenwichtiger het wordt. Stel je voor zo'n schoolklas met allemaal drukke kinderen. Er springt er eentje af, aan de andere kant klimt er weer eentje op, maar het geheel blijft stabiel. Totdat er een sterke lastpost komt die er een heel stel afgooit en er geen nieuwe meer op laat. Dan is de hele stabiliteit verdwenen. De analogie met een ecosysteem drong zich perfect bij me op.

2 opmerkingen:

biltburg zei

Zet er eens duidelijk bij dat de analogie is, dat bij vermindering van de biodiversiteit de ecologie in onbalans komt - en dat dan ook de laatst overgeblevenen grote kans lopen van het veld te verdwijnen.
Voor jou is dat duidelijk, maar niet voor elke lezer.
Een mooi stukje, goed dat je dit aankaart. TZT een foto erbij plaatsen!

Richard Moretsoo zei

Hallo Evert, hierbij een link nar een serie foto's van het natuurleerpad die ik voor je gemaakt heb:
http://picasaweb.google.nl/rmoretsoo/Natuurleerpad#
veel plezier!