16 mei 2010

De missie van Slow Food Nederland

Bij LinkedIn bestaat een "Group" Slow Food Nederland (SFN). Aangezien ik altijd graag voor de inhoud ga heb ik een aantal keren geprobeerd om een inhoudelijke discussie te voeren. Het resultaat viel me nogal tegen. Er kwam eigenlijk geen discussie op gang. Een eerste poging over drijfmest verzandde uiteindelijk in een kostenverhaal. Het ecologisch aspect werd door niemand opgepakt. Een tweede poging, op basis van een verhaal van Carlo Petrini over een traditionele kaas uit Aubrac, liep niet eens dood. Daar kwam geen enkele reactie op. Eigenlijk wilde ik stoppen met met activiteiten in deze group onder het mom: "dit wordt nooit wat". Toen heb ik een "discussion" gestart onder de vraag waarom mensen eigenlijk lid werden van deze "group" (het zijn er inmiddels meer dan 200), met de opmerking dat er zo weinig discussies worden gestart en dat er op de weinige discussies nauwelijks wordt gereageerd. Dat heeft tot een gering aantal reacties geleid, waaronder een vrij doorzichtige van de beheerder die natuurlijk ook wel ziet dat er niemand wat doet. Eerlijk gezegd vind ik het nogal beschamend voor een vereniging met een duidelijk doel.
Mijn interesse is daarom ook waarom men eigenlijk lid wordt van SFN. Langzamerhand begint zich dat toch wel voor me uit te kristalliseren. Enerzijds zijn er idealistische leden, die vergelijkbaar met een lidmaatschap van natuurmonumenten, het gedachtengoed willen steunen. Denk aan die mevrouw uit Westbroek die al jaren lid is maar nooit een Nieuwsbrief van convivium Utrecht verkreeg omdat ze geen e-mail adres had kenbaar gemaakt.  Ze kwam op de Terra Madre dag af omdat die in de krant was aangekondigd. Maar een wellicht kleinere, maar veel actievere groep heeft belang bij de voedselvoorziening. Koks, kleine leveranciers in niche-markten, grossiers van biologische wijnen e.a. Er is maar een heel enkele werkelijke producent lid van SFN, denk aan boeren, tuinders, slagers, kaasmakers. Bij mijn rondgang in 2009 langs zelfslachtende slagers in het Oosten van het land bleek dat niemand van SF had gehoord. En niemand voelde ervoor om lid te worden. Wèl hadden ze echte SF producten in de aanbieding! Hoe de verbinding kan worden gelegd tussen SF en dit genre echte producenten is een ware uitdaging. Hier ligt volgens mij de echte missie van SFN en niet alleen in "Workshops bonbons maken", om maar eens een krachtige tegenstelling neer te zetten.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ferry ik kom hier jouw bericht tegen en vraag me af of je hebt gevolgd wat er in sommige delen van SFNL gebeurt. Jij geeft af op SLow Food Nederland terwijl je zelf een aantal maanden geleden jezelf nog kandidaat stelde als de nieuwe voorzitter. De vraag waarom mensen lid zouden worden begrijp ik dan ook in zijn geheel niet. SFNL is een jonge organisatie en mensen als jij zouden de producenten juist moeten overtuigen van de potentiele waarde die SFNL in zich heeft. Het verbroederen van consument en producent. We moeten mensen verenigen en dat lukt niet met uitingen als de hier bovenstaande. Vergeet niet dat YFM zo een SFNL afdeling is waar wel maandelijks bijeenkomsten worden georganiseerd. Bijeenkomsten waar producenten, consumenten en wetenschappers maandelijks met elkaar in gesprek gaan over bepaalde thema's. Een ieder SF lid zou dit soort bijeenkomsten kunnen organiseren.Dit is niet iets dat centraal geregeld hoeft te worden Wij als YFM agenderen en verenigen! Wij als YFM bestaan alleen doordat we altijd worden ondersteund in al onze activiteiten door SFNL. Ik zou zeggen stop de kruistocht en probeer op een positieve manier SFNL in het daglicht te brengen, alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat de zaken waarover jij je zorgen maakt worden opgelost!

Vriendelijke groet Samuel

11Science zei

Samuel, je bent de allereerste die op een Bloggie van mij reageert. Ik gebruik dit vooral om dingen van me af te schrijven en als een soort aantekenboek. Mijn vraag waarom mensen lid worden moet je zien tegen de achtergrond van mijn nieuwsgierigheid. Deelname aan activiteiten is bijzonder gering en het zijn vaak de zelfde mensen. Desalniettemin blijven mensen vele jaren lid c.q. donateur. Dat zijn mensen die de SF filosofie een warm hart toedragen en dar graag geld voor bijdragen denk ik. Mijn vraag is zeker niet bedoeld in de zin dat ik mij afvraag of ze niets beter kunnen bedenken dat lid zijn van SFN. Tijdens mijn voortijdig afgebroken aanloop naar het voorzitterschap van SFN heb ik mij verdiept in de boeken van Petrini en ik voel me bijzonder verwant aan de filosofie die hij neerzet. Mijn hartekreet is vooral dat ik daarvan in SF zo weinig terugzie. Maar misschien moet ik het anders formuleren. Ik wil graag wat bereiken maar misschien doe ik dat wel op de verkeerde manier. Het feit dat jij spreekt over kruistocht spreekt voor mij boekdelen. Bedankt voor je bijdrage.