17 mei 2010

Deskundige ambachtelijkheid wordt zeldzaam

Marketing en sales zijn natuurlijk belangrijk voor verkoop van ambachtelijke producten, maar voorop staat toch wel de kwaliteit en vooral ook de smaak van de producten en de kwaliteit van uitgangsmateriaal en productieproces. Een streekproduct moet niet alleen geproduceerd worden in de streek van herkomst, maar productie dient gebaseerd te zijn op de vaak eeuwenlange ervaring die in de loop der jaren is opgebouwd in die streek. Verder moeten de uitgangsmaterialen ook de van oudsher in die streek gebruikte zijn. Althans, dit zijn de uitgangspunten van Slow Food; de teloorgang van de van oudsher zo kwalitatief goede producten van het Italiaanse platteland waren het belangrijkste motief om destijds Slow Food op te richten. Wil Slow Food Nederland hier iets aan doen in de vaderlandse situatie; kan SF inventariseren wat er nog over is van de traditionele producten?
Beschikt de organisatie over de kennis op dit gebied? Dat er  veel marketingdeskundigen binnen SF zijn is me wel duidelijk geworden, maar zijn er ook landbouwdeskundigen met kennis van traditionele vee rassen en landbouwgewassen? Over deskundigheid op het gebied van traditionele productiemethoden? Zou SFN een inventarisatie aankunnen?
Mijn twijfel is groot. Tijdens een manifestatie van convivium Utrecht werd een "boerenkaas" geserveerd die was geproduceerd door één van de leden, afkomstig van een zuivelboerderij. Deze kaas was niet lekker en smaakte helemaal niet naar boerenkaas. Toch zat iedereen hem zonder commentaar op te peuzelen. Ooit heb ik kaas gekocht bij een zuivelboerderij in het Oosten van het land. Schitterende locatie, lekker terras met uitstekend appeltaart bij de koffie. Koeien in een (stinkende) loopstal, gevoerd met rommel in mijn ogen, zo te zien geen oud Hollands ras maar Holsteins. En helaas, de kaas was niet lekker. Uit gêne heb ik, na drie verschillende kazen te hebben geproefd een klein stukje gekocht. Ik heb het thuis weggegooid. Dus wat ik zo zie lijkt er nogal wat te schorten aan de kennis en kunde van de "boerenkaas" producerende ambachtslieden. Een taak voor SFN zou kunnen zijn om die paar kwalitatief goede plekken in kaart te brengen, het proces in zijn compleetheid te beschrijven inclusief de koeien, het voer, de manier van stallen enzovoorts. En dat niet alleen voor kaas maar voor alle traditionele producten als droge worst, gebak, appel- en perenstroop en wat er verder nog zou kunnen zijn aan traditionele producten. Overigens vrees ik dat de oud Hollandse varkensrassen die zo nodig zijn voor de worstbereiding er niet eens meer zijn. Het is een heel wrange constatering dat je voor goede streekproducten net als voor interessante insectensoorten zo langzamerhand alleen nog maar in het buitenland terecht kunt. 

Geen opmerkingen: