11 januari 2010

Kapoen

Je moet maar durven in deze tijd dat het eten van Ganzelever, foie gras, moreel vergelijkbaar wordt geacht met auto rijden in dronkenschap of ander kwaad. Een kapoen, een voor de smaak gecastreerde haan?! dat kan toch niet. Nou ja, misschien niet in NL maar in Slovenië en in Italië wordt dit klassieke streekproduct (gelukkig) nog op tafel gezet. Bij de leveranciers van het presidium product Chaams hoen heb ik meermaals gevraagd of zij misschien kapoenen wilden gaan produceren. Maar daar voelde men niets voor.
Wel was er een studiereis naar Frankrijk gemaakt maar na het zien van de operatie, die nodig is om de hanen te castreren alvorens zij hun leven verder slijten als kapoen, is besloten hier verder maar van af te zien. Maar.... in de laatste aflevering van het onvolprezen Slow Food Magazin (december 2009) werd toch min of meer de deur vanuit Slow Food opengezet om toch nog maar eens te overwegen om ook van het Chaams hoen een kapoen versie in de markt te gaan zetten. Ik zou het toejuichen want kapoen is bijzonder smakelijk. En het leven beëindigen als vrij rond lopende, zij het gecastreerde haan is toch eigenlijk wel te prefereren boven het levenseind in een hakselmachine, zoals veel haantjes uit de eierindustrie toch beleven.
In zijn boek Slow Food Nation vertelt Carlo Petrini over het behoud van de kapoen in Italië, in Morozzo, de capone di Morozzo. Eens kijken of die kan worden ingevoerd zodat ik alsnog de kapoen op tafel kan krijgen.

Geen opmerkingen: