09 januari 2010

Ecosofia, een mooi idealistisch concept

Kennis gemaakt met Patrick van Uffelen, de bedenker van Ekosofia . Hierbij is wonen, geïntegreerd met een ecologisch zeer verantwoorde manier van voedselproductie het centrale punt. Hij heeft vele jaren nagedacht hoe je dit het best kunt vorm geven. Illustratie daarvan heeft hij voorhanden in de vorm van plattegronden waarmee hij de samenhang van de verschillende voedingsgewassen, de watervoorziening, energievoorziening, maar ook de plaatsing van de (bij)gebouwen kan weergeven. Het pièce de résistance is wel de maquette waarin hij vele uren werk heeft gestoken maar die dan ook wel heel fraai het plan ondersteunt.
Het heeft veel weg van het idealisme van de jaren zestig zonder een commune te willen zijn. Die tijd ligt wel achter ons. Frederik van Eeden zou zich er goed in thuis voelen.
We waren met z'n drieën op bezoek bij Patrick, en dan kun je lekker brainstormen. De realisatie van een dergelijk plan is lastiger dan je misschien inhoudelijk zou denken. Je hebt een betrekkelijk groot stuk grond nodig niet te ver van stedelijke voorzieningen; het terugtrekken in het verre platteland als in de jaren zestig door een aantal groepen is gedaan spreekt tegenwoordig minder aan. Ruimtelijke ordening stelt ook zo zijn grenzen. Maar... de grote steden, met name Amsterdam wil graag wat verbeteren aan de overgang van stad en platteland. En ook veel (draagkrachtige) mensen willen graag wat meer in het groen leven. Het zelf je groenten verbouwen, althans daar enigszins mee bezig zijn, is voor veel mensen een wezenlijke wens.
Patrick neemt dat ook waar; de wens is er wel en meer dan latent. Het is een uitdaging belangstellenden te helpen deze wens te realiseren. Paul, Sandor en ik hebben onze steun toegezegd.
Voor uitgebreide informatie over het concept adviseer ik je de site van ekosofia te bekijken.

Geen opmerkingen: