28 november 2020

Wij houden niet van Bach?!

 Roos ging een rondje boodschappen doen in de Bilt en ik ging lekker aan de wandel; gewoon een rondje in het Houdringhebos; m'n achtertuin, kun je in ieder geval niet verdwalen zal ik maar zeggen. Nog maar net onderweg hoorde ik bij het passeren van een echtpaar mijn naam noemen. En inderdaad, de dame van het echtpaar had ik enkele dagen geleden "zomaar" gesproken, eerst over het leuke hondje waarvan ik dacht dat het met het achterpootje sleepte, maar dat een grappige gewoonte van dit soort hondjes bleek te zijn. Maar we spraken ook over piano spelen en na afloop van dat gesprek had ik de gedachte dat ik eigenlijk wel wilde weten wat haar favoriete muziek was om te spelen; ze had zelfs een CD opgenomen vertelde ze in die korte tijd dat we elkaar hadden gesproken.
Dus de vraag over de favoriete muziek kon ik nu stellen en dat bleek Chopin te zijn, met name de nocturnes, ook een van mijn grote favorieten. Tijdens de huwelijksceremonie van Margot en Martijn heb ik voor het laatst in het openbaar twee van deze prachtige stukken mogen spelen voor het bruidspaar en de aanwezigen. Muziek betekende voor hen ook veel: "ik heb vanmorgen al twee uur Bach liggen luisteren", kon ik dan ook niet laten om te zeggen. En toen bleek tot mijn grote verbazing dat beiden niet van Bach hielden. Zal wel aan mij liggen, maar daar kan ik me geen voorstelling bij maken; de variatie die Bach in zijn werk heeft gelegd is zo enorm dat je mijns inziens niet kunt zeggen dat je niet van Bach houdt. Neem de Mattheus passion, of de Goldberg variationen, of het onwaarschijnlijk romantische Air uit de derde orkest suite, aria's uit de Kantates, er moet toch iets bij zijn dat voor een muziekliefhebber de snaar raakt.
Maar zij zijn niet de enigen; ook mijn helaas overleden vriend Jaap B. hield vooral van opera, maar helemaal niet van Bach. En Anneke werd helemaal zenuwachtig als ik Bach langdurig op de piano zat te spelen. Het kan verkeren. 
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik, na het a tempo beluisteren van 60 kantates binnen een week ook even mijn bekomst heb om deze mijzelf geserveerde drinkbeker nu verder te gaan legen en dat terwijl BWV 82 en BWV 147 er nog aan moeten komen en meerdere waar ik bijzonder van houd.

Geen opmerkingen: