05 november 2020

Schorshuiden

 


Geen boek voor weekhartigen; een wreed verslag over hoe de westerse mens in nog onschuldige streken als Amerika en Nieuw Zeeland verwoest heeft; hoe de inheemse volkeren worden uitgebuit en bestolen en voorgelogen en vermoord; hoe intussen de natuur zonder weerga wordt verwoest waarbij kort gewin en hebzucht de hoofdrol spelen. Zo is het ongetwijfeld ook in werkelijkheid gegaan daar in Noord Amerika; de schrijfster, Annie Proulx is Canadese en kennelijk goed op de hoogte van de geschiedenis. 
Je zou het boek ook kunnen beschouwen als een voorbode van de ecologische apocalyps die ons te wachten staat; zo heb ik het in ieder geval ervaren; het stemt bepaald treurig. Ik weet dan ook niet of ik het moet aanbevelen hoewel ik het een van de beste boeken vind die ik de laatste tijd heb gelezen. 
Vanmorgen heb ik de laatste bladzijden tot mij genomen en er vervolgens de hele dag over na lopen denken. Op de een of andere manier voelde dat rare verkiezingscircus in de VS als een verlengde van dit boek; hoe zou deze episode nou weer aflopen?

Overigens kreeg ik het leesadvies van twee kanten; zowel Ab als Willem M. adviseerden mij. 

Geen opmerkingen: