06 oktober 2010

M 24

Van beide bezit ik geen foto; noch van mijn eerste brommer, de Berini M24, noch van mijn eerste PC, de M24 van Olivetti.
Die eerste brommer kreeg ik van een neef van mijn moeder, ome Jurrie, genoemd naar zijn vader, de broer van mijn nooit gekende opa van moeders kant. En dat was me een brommertje. Geen versnellingen, eigenlijk van alles niks, alleen een op en neer bewegende zuiger, verbonden aan een frame, maar hard dat ie kon!? Mijn toenmalige zwager Ruud, in het bezit van een Zündapp geloofde niet dat ik zo snel kon met dat ouwe ding. Maar ja, zonder versnelling kwam hij maar moeizaam op gang, maar eenmaal op toeren vloog ik Ruud voorbij op het fietspad van de Haarlemmerweg. Hij kon het niet geloven en al evenmin uitstaan.
En dan die eerste PC, de M 24 van Olivetti. Voor die tijd een heel grote harde schijf, wel 10 MB, ja u leest het goed, ongeveer de capaciteit van een paar foto's van tegenwoordig. Mijn zonen kijken wat smalend als ik dat noem, of het hun eigen verdienste is dat er nu, 25 jaar later zulke enorme opslagmedia zijn. Maar destijds kon je met dat kleine PC'tje eigenlijk alles wat je nodig had; tekstverwerking (WordStar, wie kent dat nog?), en een Spread Sheet waarvan ik evenmin de naam nog weet en communiceren met Viditel (Kent iemand dat nog?). Alleen geluid en beeld ontbrak evenals het onvolprezen WINDOWS.
Ik denk nog met genoegen aan die twee M24's. Maar waar die naam vandaan komt is mij in beide gevallen volstrekt onbekend.

3 opmerkingen:

torketyl zei

Intrigerend inderdaad. M24 is een benaming die heel veel terug komt, van computers tot gevechtsuitrusting. Het moet haast wel iets betekenen maar ik heb niet kunnen achterhalen wat.
Leuk stukje 11!

11Solutions zei

Die eerste brommer van je was een Berini M21 met een puch stuur je weet wel zo'n hoog stuur en jij ging recht opzittend de plat liggende Ruud op zijn Zundap voorbij.

11Solutions zei

Mijn eerste pc waar ik mee werkte was een IBM met een 8088 processor dat was =/- 1988 deze koste toen f 35.000 en had een 10 mb winchesterdrive ( HD )die f 19.000 koste en had een intern geheugen van 128 kb jaja en hij deed het prima met zijn groene beeld scherm en MS Dos.