13 oktober 2010

Josephus Jitta

Theo Toebosch
Heeft me altijd geïntrigeerd die naam Josephus Jitta. Ik heb namelijk mijn jeugdjaren gesleten in de Josephus Jittastraat in Amsterdam. Mijn vader wist dat deze naam afkomstig was van een rechtsgeleerde. Een enkele keer duikt die naam nog wel op. Maar... nu is er een heel boek aan deze familie gewijd. Aldus ontdekte mijn Roos bij haar eeuwige speurtocht naar Nieuws en rariteiten. In "de Pers" stond een artikel over dit boek, "Uitverkoren Zondebokken" is de naam en het is geschreven door Theo Toebosch. Het betreft een Joodse familie die ergens in de 18e eeuw naar Nederland is verhuisd. Die familie geschiedenis is in vlotte bewoordingen neergelegd in dit boek. Het geeft naast informatie over de familie perikelen ook een goed tijdsbeeld. Bijvoorbeeld over het Duitsland in de zelfde tijd als dat Madame de Staël door dit land reisde. Over het Amsterdam van de begintijd van het spoor (net als Rosenbaum in "Publieke Werken"), de wereldtentoonstelling op het huidige Museumplein, de humeurigheid van Koning Willem III. Met een paar klicks had ik het boekje besteld bij het Internet warenhuis Bol.com en de volgende dag in huis.
Volgens Toebosch hebben de naamgevers van de straat ook gedacht dat Josephus een voornaam was en niet een onderdeel van de familienaam, de onnozelaars. Het gaat om Daniel Josephus Jitta, overigens wel één van de vele prominenten in deze familie. Dus misschien kan deze vergissing ook wel gezien worden als een eerbetoon aan de hele familie Josephus Jitta; dat zou wel terecht zijn!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb wel eens wat over deze familie gelezen. Jos Jitta is ook een makkelijke pseudo om op het internet te gebruiken :-)

Betty