20 september 2018

Over het Dwingelder Veld

Per Whatsapp rondgestuurd
Heb hier wel eens gelopen maar dat was lang geleden. Roos wilde naar de TT in Assen over het oude Iran; de bakermat van onze beschaving aldus zeggen. En dat combineren we dan graag met een wandeling. Voor vandaag was mooi weer voorspeld en voor morgen regen, dus eerst maar een dag wandelen en morgen naar Assen. Roos had voor een overnachtingsplek gezorgd letterlijk op het Drenthepad dat we zouden gaan lopen.
En zo begonnen we om 12.00 uur in Beilen; eerst in het centrum koffie gedronken met een plak Drentse kruidkoek; een soort kleffe ontbijtkoek. En toen echt op pad. Gisteravond had ik de etappe Beilen-Ruinen op de GPS geladen en met behulp daarvan liep het best makkelijk zo door het dorp. Het duurde even maar toen waren we toch echt in de natuur; viel helemaal niet tegen.
We werden welkom geheten door een kudde schapen
Eenmaal over de snelweg werd het steeds stiller en stiller. Ongelooflijk wat we in ons overbevolkte landje nog aan enorme vlaktes kennen; het heide gebied hier in Drenthe is daar wel bijzonder in; Roos wees mij op het totaal ontbreken van horizonvervuiling; geen hoogspanningsmasten, geen flats, geen auto's en een volkomen stilte als er geen verkeersvliegtuigen passeren. Af en toe een leeuwerik of een kraai.
Het was een stevige etappe; we stuurden een berichtje met de foto van een vliegenzwam in optima forma. Onderweg hebben we regelmatig op een bankje genoten van het uitzicht en/of van een boterhammetje. Toen we dachten dat we er wel zo'n beetje zouden zijn bleken we nog ruim een uur verder te moeten.
Het landelijke B&B in Benders waar we de nacht doorbrachten
Uiteindelijk bereikten we ons B&B in het gehucht Benders, onderdeel van Ruinen. We werden welkom geheten door een kudde schapen met herder en hond; heel Drenths dus.
Het onderkomen lag er prachtig; we hadden geen zin meer om iets anders te ondernemen dan nog even lekker in de tuin zitten en van de zon en vooral het uitzicht te genieten.
We spraken nog met de eigenaar van boerderij en B&B; de familie woont hier al generaties en het is een voorrecht om hier te mogen wonen; dat kan eenieder slechts beamen.
Vroeg naar bed; doodse stilte en dus als een blok geslapen.

Geen opmerkingen: