26 december 2019

Experiment "magisch voedsel" plus recept

"Magisch voedsel"
Vol onbegrip keek de, overigens aller behulpzaamste winkelbediende mij aan: "papkokende rijst?", nee, dat verkochten ze niet bij Dirk. Ook bij Albert Heijn kon ik die kennelijk ouderwetse papkokende rijst niet meer vinden. Daarvan maakte ik toen de kinderen nog klein waren rijstebrij, met rozijnen, bruine suiker, boter en kaneel.
Mijn moeder maakte dat ook als toetje in mijn kinderjaren; zij deed er overigens geen rozijnen in, maar krenten als ik me goed herinner en de boter was natuurlijk margarine en de suiker was gewoon kristalsuiker. Destijds werd het na het opkoken gegaard in het grote bed onder de dekens.
Die rijstebrij van mij heeft in de loop der jaren een zekere roem verworven. Ik maakte het regelmatig en op een bepaald moment kennelijk ook voor de vriendengroep van Peter die "Magic" speelden. Bij die gelegenheid muntte Jim, de oudste vriend van Peter en een van de drie musketiers, deze zoete pap als "magisch voedsel", en sinds die tijd noem ik het ook zo. En onlangs bereikte mij de vraag of ik voor hun bijeenzijn op 31 december een pan van dit magisch voedsel kon en wilde bereiden.
Ik zat er over te peinzen hoe ik dan toch kon voorzien in de vraag van zoon Peter nu ik geen papkokende rijst kon verkrijgen.Vanmorgen ging ik maar eens aan het experimenteren met basmatirijst als basis. Ik had ook geen idee meer over de verhoudingen en als chemicus in ruste ging ik maar eens wat experimenteren.
100 gram rijst afgewogen en daar in porties van 100 ml op heel lage stand van mijn inductieformuis de zaak opgewarmd en telkens melk toegevoegd als het mengsel te dik bleek. 500 ml bleek zo'n beetje het absorberend vermogen van de rijst te zijn. Toen met de grondig gereinigde (vanwege de smaak overdracht) staafmixer op laagste stand er doorheen gehaald, rozijnen, kaneel en boter toegevoegd en opnieuw zachtjes verwarmd om de rozijnen te doen wellen en de rijst snotgaar te koken. Het resultaat mag er zijn. Nog zo'n batch en ik heb mijn magische taak volbracht.

PS Op 2 januari vroeg zoon Peter mij om het recept. Ga ik hier formuleren.

Begin met een schone 2 liter pan en een kleine pollepel die niet naar uien smaakt! Vermijd smaakoverdracht. Papkokende rijst is het makkelijkst, maar kan ik nergens meer verkrijgen. Is ook niet echt nodig; gaat ook prima met basmati rijst.

Recept opa's rijstebrij
Weeg honderd gram rijst af voor uiteindelijk iets minder dan een liter rijstebrij.
Doe er 400 ml melk bij en al roerend opwarmen. Het vuur mag dan hoger zolang je roert; als je goed roert kan het niet aanbranden. Zodra de melk kookt zet je het vuur zo laag mogelijk en roer dan gewoon af en toe; zet een wekkertje zodat je het niet kunt vergeten!
Doe er intussen een klontje roomboter bij, vooral niet te weinig. Een flinke soeplepel donkerbruine suiker en een lepel kristalsuiker (is zoeter) en een koffielepel (eierlepel mag ook) kaneel. Af en toe roeren. Wordt het te dik gewoon nog een beetje melk erbij en goed roeren. Heel laag vuur!
Met de staafmixer maak je de rijst tot pap. Daarna doe je de rozijnen erbij, een paar handen vol naar smaak. En nog een half uurtje op zeer, zeer laag vuur of in een slaapzak laten nagaren.
Ik hoor graag over het resultaat.
Opa


Geen opmerkingen: