17 december 2019

Everts' Roem

Everts Roem
Die naam stamt nog uit een bijzonder oud verleden. In de tijd dat ik bij het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB) hoofd was van de afdeling Electronen Microscopie (EM) was Jacques daar hoofdanalist. Hij was een bijzonder mens die graag bezig was met zelf voedsel te bereiden. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat hij me daar wellicht bijzonder heeft geïnspireerd, in ieder geval sterk gestimuleerd. Jacques had een moestuin, maar hij maakte ook zelf wijn van verschillende soorten fruit. De vlierbes was favoriet, maar ook andere fruitsoorten. De fotograaf van de afdeling, Cor nam deze hobby over en ook ik ben aan de slag gegaan met zelf wijn maken en later ook met het destilleren van het bocht, want echt wijn kon je het niet noemen.
Maar daar komt die naam Everts' Roem niet vandaan. In de tijd dat ik bij de VU had gewerkt had ik een uitstapje naar de EM gedaan. In het kader van onderzoek naar het proces van de "budding" van Herpes Simplex virus uit de geïnfecteerde cellen had ik Immuno staining technieken toegepast op EM niveau. Daarvoor had je antistoffen nodig die chemisch gekoppeld waren aan een enzym, HRP, wat staat voor Horseradish Peroxidase, een enzym geïsoleerd uit Mierikswortel. De techniek om dat optimaal te maken had ik geleerd op de VU van Dick Boorsma, een collega van de afdeling dermatologie. Ik had zo'n conjugaat gemaakt van ongewoon goede kwaliteit; het werd zeer breed gebruikt binnen de wetenschappelijke afdelingen van het CLB. Die malle Jacques gaf het daarom de naam: "Everts' Roem", naar mijn geboortenaam Evert.
Toen ik in de Hoflaan begon met het destilleren van de vruchtenwijn en daar naarmate ik meer ervaring kreeg steeds lekkerder sterke drankjes produceerde bedacht ik mij dat ik die maar eens de oude naam "Everts' Roem" moest geven. Dochter Joke maakte een mooi etiket, Anneke met haar karakteristiek fraaie handschrift zette de naam op het etiket, vriend Paul Doucet, groot liefhebber van mijn drankjes maakte gedrukte etiketten voor me.
Bij het opruimen van haar huis in het kader van de verhuizing vond Roos nog zo'n fles met een staartje Everts' Roem. Ik heb de nog bestaande flessen op een rijtje gezet en gefotografeerd, vooral vanwege de twee etiketten in het midden. De rubbers in de twee middelste flessen zijn vergaan en niet meer geschikt. Die flessen gaan nu naar de glasbak,

1 opmerking:

Marjolein zei

Wat een leuk prentje, die vier flessen naast elkaar. En lekker dat het smaakt! Weet ik nog van vroeger.