26 september 2018

De Griekse god Hanos

Hotel Hoog Holten
Eerst een prima ontbijt met lekker knapperig brood en een zacht gekookt eitje. Spullen ingepakt, afgerekend en op stap. We hadden besloten om een stuk Pieterpad richting Laren te doen en na een bepaalde tijd om te keren. Maar de etappes nĂ  de Holterberg zijn weinig inspirerend; dat blijft eigenlijk totdat de Veluwe wordt bereikt. En zo merkten wij beiden dat het al snel begon te vervelen; we zijn afgeslagen richting Rijssen en hebben met ANWB paddenstoelen en met ons richtingsgevoel een cirkelwandeling gemaakt die uiteindelijk weer eindigde op de Holterberg. Om een uur of twee namen we de trein op station Holten. Onderweg kwam Roos met het lumineuze idee dat ik door zou reizen naar de Hanos; ik wil alweer zo'n tijd allerlei lekkers inslaan en zo zou geschieden. Ik had mijn pasje niet bij me, maar verwachtte dat ik er wel in zou komen omdat ik daar wel over beschik.
En zo liep ik door dit paradijs der smulpapen en kocht allerlei lekkers waaronder cantharellen, eendenborst gerookt op ouderwetse manier, foie gras, gesiers (ja ja Dick! komt goed) een fles St Emilion grand cru, een Corsicaans kaasje Brebis, en nog wat klein spul als nieuwe aardappelschilmesjes.
Thuis gekomen heb ik me direct op de eendenborst gestort; onbeschaafd lekker gewoon! Vervolgens van de cantharellen en de onderweg gekochte kakelverse boerenerf-eieren een heerlijke omelet gebakken en in doen treden. Straks nog een stuk brebis en een glas heerlijke wijn en dan heb ik opnieuw het sterrengevoel van gisteravond. Goed idee van Roos.

Nawoord. Naar aanleiding van deze blog - die aanvankelijk gewoon "naar de Hanos" was genoemd - schreef vriend Dick mij het volgende e-mailtje onder de aanhef: epikoureia
Ja, die garieken wisten het wel. Genieten van het leven.
Hanos moet dan ook wel een Griekse god zijn, iets van smulpaap of zo.
Je hebt weer flink uitgehaald daar tussen de schappen naar ik lees.
En je hebt helemaal gelijk hoor, geniet er maar van met je Rosasharn.
Je hebt niet voor niets je leven gerekt tot de oude dag om er nog wat van te genieten.

Geen opmerkingen: