29 september 2018

Schoner dan ooit?!

Je hebt zo'n aardige uitdrukking in het NLs: doorschieten. Niet alleen de sla of de andijvie kan doorschieten; het kan vooral betekenen dat iets dat goed begonnen is uiteindelijk "doorschiet" en zich tegen je keert. Dat is het geval met de hygiëne, het schoon houden van de leefomgeving. De moderne mens is overdreven bang voor besmetting en voor viezigheid.
Kijk, die hygiëne was hard nodig toen de mensen in steden gingen wonen. Voor die tijd kon je rustig het water uit sloten en rivieren drinken en dat terwijl er ook in gescheten werd. In steden,  name in de grote steden in Engeland is men zich voor het eerst gaan realiseren dat schoon drinkwater en riolering van belang was om ziektes als cholera en andere infectieziekten de baas te kunnen. De ontdekking van bacteriën als veroorzaker van allerlei ziekten was natuurlijk een belangrijke aanzet tot hygiëne maatregelen; denk maar aan Semmelweis en de kraamvrouwenkoorts.
Toevallig schreef ik deze week al over het belang van een breed scala aan bacteriën in ons microbioom; we doen daar met de "doorgeschoten" hygiënische maatregelen geen goed aan. Allergieën zijn daarvan het gevolg.
Dat gevoel had ik veertig jaar geleden al; hoewel het nooit mijn hoofdonderwerp van studie was ben ik toch heel veel en vaak betrokken geweest bij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van allergie. Verder ben ik natuurlijk ook in zekere mate een natuurmens en reflecteer ik vaak aan "waar wij als mensen vandaan komen", de tijd van jager/verzamelaar of nog eerder toen we in harmonie met de natuur leefden; toen bestond er geen "viezigheid", althans zo beleefde men dat niet. Daar is zeker geen sprake meer van in deze tijd van zeep, deodorant en angst voor viezigheid.
Vandaag staat er in de Trouw een uitgebreid artikel over dit onderwerp en dat geeft me wel een heerlijk gevoel van bevestiging, net als bij al die onzin over cholesterol.

Geen opmerkingen: