10 september 2018

Gezondheidszorg?! hoezo

Je ziet hier in het dorp vaak zo'n wagentje rijden van de apotheek; "uw gezondheid is onze zorg", staat er dan wervend op de zijkant. Natuurlijk een variant op het woord gezondheidszorg. Ik heb daar - hoe vaak ik het ook lees - grote moeite mee. Uit de praktijk weet ik natuurlijk dat het eigen inkomen van vrijwel iedere professional in de "gezondheidszorg" de grootste zorg is; en hoe meer pillen en poeiers, hoe groter de omzet en dus het inkomen.
Naar mijn bescheiden mening is gezondheidszorg heel wat anders; dat gaat erom dat je mensen gezond probeert te houden en dan praat je over preventie. En preventie is niet het vroeg opsporen van allerlei aandoeningen die je met een gezonde leefstijl grotendeels kunt voorkomen maar juist het stimuleren van het leven met een gezonde leefstijl.
Niet roken ligt natuurlijk het eerst voor de hand; laaghangend fruit voor preventici. Maar vooral ook gezond eten. Vorige week in de Luxemburgse trein werd mijn lethargisch zitten staren door het venster gezellig onderbroken door een hele klas kinderen. Al snel gingen ze allemaal eten en daarbij gingen de trommeltjes open. Ik schrok me wild van wat ik zag; allemaal fabrieksvoedsel; in flesjes, pakjes, zoetigheid alom. Dat is niet goed. Ook van mijn oude vriend Jaap B., huisarts in Delft hoorde ik jaren geleden al dat "gezond eten" er echt niet meer bij is bij de meeste mensen. Daar zou een gezondheids- prediker zich over moeten buigen dunkt mij.
En dan bewegen; ook zo'n item dat bij preventie hoort. Kijk eens nuchter om je heen; voor de kortste afstanden wordt veelal een gemotoriseerd vervoermiddel genomen; lopen of fietsen is lang niet voor iedereen weggelegd.
Dus wiens zorg is die gezondheid nou eigenlijk? niet van de mensen zelf in ieder geval, maar ook zeker niet van de voedingsindustrie maar volgens mij ook niet van het medisch industrieel complexwaaronder de farmacie maar ook de professionals.

Geen opmerkingen: