27 augustus 2017

Mijn tuin- en jammeissie

Roos bij de fazantenbesstruik
Roos is dit jaar helemaal los op haar tuin en op het maken van jam. Had ze vorig jaar al een ongekend succes met haar uien, peentjes en bonen daar zijn het dit jaar vooral ook de rabarber en de fazantenbessen! Heel bijzonder die fazantenbessen want het is een hele klus om die te plukken. Iedere avond gaat Roos met een bekertje alle trossen van de struik langs om de rijpe bessen voorzichtig te verzamelen. Die gaan dan in de vriezer totdat er genoeg is voor de bereiding van de jam en dat is vorige week gebeurd.
Op een avond vorige week kwam ik thuis en daar stond een geheimzinnig potje midden op de eettafel met het etiket fazantenbessenjam. Ik heb het direct in de koelkast gezet om verder uit te stollen maar de volgende dag heb ik een beschuitje met fazantenbessenjam genomen; heel bijzonder; een sterke heel eigen smaak; een smaak die zich ervoor leent om jams met weinig eigen smaak wat op te peppen. Maar om zo te eten is ook zeker aan te bevelen. Maar ja, je wilt toch zuinig zijn op iets waar zo veel werk in gaat zitten.
Haar grote trots: de boon!
En ondertussen gaat Roos lekker door in haar tuin; de snijbonen en de sperziebonen dragen nog steeds. De rabarber weet niet van ophouden; ik koester hem door in droge tijden dagelijks een paar gieters water te geven samen met de courgette. Leuk hoor en dat in een stadstuintje!

Waarom deze lelijke en onsmakelijke plant,
de kardoen per se op de blog moest is me
een raadsel.

Geen opmerkingen: