03 augustus 2017

Het eierschandaal

Het zijn er niet zo gek veel meer. Ik gooi deze
eieren toch niet weg. Zal wel meevallen.
Mijn buurvrouw Karin weet dat ik geen TV kijk en geen krant lees, daarom had zij mij met een briefje onder de deur opmerkzaam gemaakt op de gifeieren die heden de gemoederen van consumenten en boeren bezig houdt! Gelukkig maar voor de kranten en andere nieuwsgaarders want het is zomer- en dus komkommertijd; er gebeurt verder weinig.
Ik doe hier misschien wat badinerend over, maar niets is minder waar; nog niet zo gek lang geleden heb ik het boek "Uitgebeend" van Marcel Silfhout gelezen. Hier vindt u de Blog die ik erover schreef. In dit boek wordt beschreven hoe de vroegere "Keuringsdienst van waren" volledig is ontmanteld en dat de controle is overgedragen aan de producenten zelf; expertise is verdwenen en de deur is wijd open gezet voor fraude. Ik zou willen zeggen: "waarvan acte". Want denkt u nou echt dat een ervaren inspecteur van de oude keuringsdienst de zaak had vertrouwd wanneer er plotseling een middel opduikt dat bloedluis efficiënt uitschakelt?! Denkt u dat echt? En denkt u dat de producenten zich ook maar één seconde druk hebben gemaakt over welk middel die efficiëntie wel mocht hebben verbeterd? Natuurlijk niet; het gaat alleen maar om productie, winst en verder probeer je je bij calamiteiten in te dekken door je achter de producent van het insecticide te verschuilen. Deze gifzaak loopt al een jaar en bij een ouderwetse efficiënte keuringsdienst was ze allang ontdekt geworden en had ze wellicht nooit plaats gevonden. Preventie van fraude is ook een effect van een goed controle systeem!!
Iedereen heeft de mond vol van gezondheidsclaims, e-nummers en wat dies meer zij. Maar zo'n vergiftigingsschandaal is wel een graadje ernstiger. Leest u het boek van Silfhout maar eens en vraagt u zich met mij af hoe dit kon gebeuren.

Geen opmerkingen: