22 augustus 2017

Fotomuseum Rotterdam

Fijn om deze mensen echt aan het werk te zien
Terwijl ik het station binnenreed epte ze nog dat ze in de grote hal zat tegenover de piano; en die hal is groot; ik zag de piano nergens en spiedde zodanig dat ik helemaal niet doorhad dat ze me tegemoet liep en naar me zwaaide. En daar stond ze voor me; Nathalie, in een fraaie lange zomerjurk. We zouden vandaag naar het fotomuseum in Rotterdam gaan. Ik ga zelden naar foto tentoonstellingen en dat terwijl ik graag naar foto's uit het verleden of van onbekende culturen of natuurfoto's houd. En vandaag konden we wat dat betreft onze lol op. Maar eerst al babbelend met de tram naar de mij onbekende plek; aan de buitenkant kon ik niet eens zien dat het hier om een museum ging.
Nathalie maakte mij duidelijk dat er een bijzondere tentoonstelling was met werk van de beroemde fotograaf Salgado; dat ik hem niet kende zegt aanzienlijk meer over mij dan over Salgado. In de enorme tentoonstellingsruimte hingen meest fraai uitvergrote foto's met uiteenlopende onderwerpen; veelal antropologisch getinte foto's van onbekende stammen. Ik wist niet wat ik zag toen ik een foto zag van mensen van de San, Zuid Afrika, door de hollanders Hottentotten of Bosjesmannen genoemd; het boek "Stemmen uit zee" verhaalt zo mooi over het lot van deze mensen door toedoen van het niets ontziende kolonialisme en onlangs verhelderde de tentoonstelling in het Rijksmuseum de lotgevallen van deze oorspronkelijke bevolking. Maar hier zag ik deze mensen in het echt en geconcentreerd aan hetwerk; met een wrijfstok werd vuur gemaakt.
Ik was al met al zeer onder de indruk van de foto's en ga binnenkort nog een keer kijken; fantastisch. Bedankt Nathalie; goed idee. Ik zal vaker naar foto tentoonstellingen gaan.

Nathalie is een echte Rotterdammer en troonde me mee naar de kop van Zuid en naar haar oude school waar ze even naar binnen wipte en me ook voorstelde aan een tweetal haar bekenden. Daarna naar de bibliotheek waar haar moeder werkte; we werden aan elkaar voorgesteld; erg leuk om kennis te maken. Ik moest weer snel weg met de trein, maar station Blaak was aan de overkant.
Aangekomen in Bilthoven nog even naar de fitness; beetje armoefeningen, de onvermijdelijke sauna en nog even in de buitenlucht relaxen.
Was een fijne dag geweest!

Geen opmerkingen: