15 augustus 2017

De Liao dynastie in Assen

Gouden dodenmasker van een 17-jarige prinses
Ongelooflijk toeval dat we op 17 augustus een tentoonstelling gaan bezoeken over het wereldrijk der mongolen, zo rond 1100 bij elkaar veroverd onder aanvoering van Djenghis Khan. En dan vandaag een tentoonstelling over het volk en de dynastie, de Liao dynastie die de voorlopers waren in Oost Azië van het mongoolse rijk.
Zo rond het jaar 900 ontstond in Oost Azië door machtsuitbreiding van een nomadenvolk, de Khitan een enorm rijk; zo'n 4000 km breed van de Japanse zee tot het Altajgebergte. Van dit volk was tot voor kort weinig bekend; pas eind vorige eeuw is uit opgravingen voldoende informatie bekend geworden. In Chinese geschriften was altijd de indruk gewekt dat het hier om barbaarse nomaden ging en niet om een ontwikkelde beschaving zoals duidelijk uit de opgegraven kunstschatten en gebruiksvoorwerpen blijkt.
Opnieuw was het Drents museum erin geslaagd om een fantastische tentoonstelling te presenteren; het is bewonderenswaardig hoe ze er telkens in slagen om dit voor elkaar te krijgen. Na de TT van de Russische schilderijen nu weer dit. Je reist er graag voor af naar het noorden! Mijn complimenten.
Prachtig jaden kunstvoorwerp
Centraal in de expositie stonden de grafgiften die werden opgegraven uit een ongeschonden graf van een koninklijk echtpaar. Een gouden dodenmasker van de prinses, haar laarzen en een enorm barnstenen halssnoer waren apart opgesteld. Verder een grote foto van hoe het graf destijds was aangetroffen met daarop ook dodenmasker, laarzen en halssnoer goed zichtbaar. Verder waren tal van kleine voorwerpen die een grote kunstzinnigheid uitstraalden uitgestald.
Het was nog niet overmatig druk toen wij vrij vroeg aankwamen in het museum; het werd al drukker en drukker. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te gaan zodat je in alle rust het geëxposeerde kunt bekijken. Overigens is de TT heel ruim ingericht met grote vitrines.
Grafgift
De parallel van deze Liao dynastie, gevolgd door het mongoolse superrijk van Djenghis Khan en even verderop in het Westen, Italië, het Etruskische rijk, gevolgd door het enorme Romeinse rijk viel mij op. Terugval van een groot rijk en de "jump" van de opvolger is een spelfiguur die wellicht vaker voorkomt. Amerika na Engeland; Engeland na de republiek der verenigde nederlanden; meer schieten me nu even niet te binnen maar het is vast een normale evolutionaire spelfiguur.




Geen opmerkingen: