17 augustus 2017

Djenghis Khan

Paardrijders, dat waren die Mongolen!
Wanneer je veel over de geschiedenis hebt gelezen ga je steeds meer beseffen dat de "helden", hoeveel al dan niet onschuldig bloed zij ook vergoten hebben, steeds degenen zijn die oorlogen hebben gewonnen, lang niet altijd de laatste slag, zoals Napoleon die ongehoord veel levens heeft doen beëindigen maar desondanks een schitterend praalgraf heeft gekregen in de Franse hoofdstad. Atilla, een naam die in mijn tijd met afschuw werd uitgesproken maar in Hongarije als een held wordt beschouwd; hij vond een roemloos einde ergens in Frankrijk. Onze eigen Jan Pietersz. Coen die de bevolking van de Banda eilanden met wortel en tak uitroeide.
Maar werkelijk de limit was vandaag wel het bezoek aan een tentoonstelling over Djengis Khan, die wel beschouwd mag worden als de grootste moordenaar aller tijden. In de twaalfde eeuw hebben de uitstekend bewapende en bijzonder mobiele nomadische stammen van de Mongoolse steppen een gebied veroverd zo groot als nooit meer is vertoond ook niet door de Russische tsaren of de Romeinse keizers. Dat ging gepaard met - hou je vast - het vermoorden van 40 miljoen mensen, de bewoners van de veroverde streken.
Papiergeld van de Mongolen
In het militair museum in Soest was een fraaie tentoonstelling waarin heel goed de ontwikkeling van het mongoolse wereldrijk werd geïllustreerd. De opkomst van Djenghis Khan en de relatief snelle ondergang van het onbestuurbaar grote rijk. De essentiële rol van het paard en daarmee de mobiliteit in de veroveringstocht.
Er lagen behoorlijk wat gebruiksartikelen van de Mongolen uitgestald op de begane grond van de grote tentoonstellingshal. Het is helemaal een enorm museum, het Nationaal Militair Museum in Soest. Was er niet eerder geweest. We waren, ongetwijfeld als enige bezoekers komen lopen vanaf station Den Dolder; mooie wandeling van een uur. Terug hebben we de bus maar genomen; stopt bij het museum voor de deur.
Gouden sieraden

Geen opmerkingen: