01 augustus 2017

Het oerboek van de mens

In mei moest ik als een speer naar de bibliotheek om de bestelde boeken op te halen; die blijven een week voor je liggen en aangezien ik de week daarvoor op Skiathos zat liep ik het risico dat de boeken weer weg zouden zijn. Maar ook hier had de smartphone zijn heilzaam werk gedaan; ik had op de melding een oproep verzonden om de boeken iets langer voor me vast te houden en zo geschiedde. Ik had er trouwens 2 verwacht maar er lagen er zelfs drie op me te wachten. Hoe ik dat allemaal weggelezen moet krijgen weet ik ook niet. Eerst maar eens een boek over "kwetsbaarheid"; ik ervoer dat als een mij wezensvreemd onderwerp en moest me er zelfs toe zetten om het niet binnen tien minuten van mij te werpen. Was ook een leesadvies, ditmaal van Cyria.
Een leesadvies van Jan F. betrof het boek "Het oerboek van de mens", een antropologische/archeologische zoektocht naar sporen van het moeizame culturele overgangsproces dat de mensheid moest ondergaan toen zij van jager/verzamelaar naar een sedentair leven overging als landbouwer en boer.
Jared Diamond werd al direct in de inleiding genoemd. Het boek gebruikt de bijbel - het oerboek van de mens - als een soort archeologische zoekplaats. Het boek greep mij vanaf de derde bladzijde; eerst moest ik mijn weerzin om iets over de Bijbel te lezen overwinnen; ik dacht dat het een religie-gedreven boek zou zijn, maar niets daarvan. Het lijkt echt op een archeologische zoektocht; een boek om van te genieten.

Geen opmerkingen: