29 augustus 2017

Phänomen

Deze uitvoering is werkelijk schitterend
In "de Liedvriend", het verenigingsblad van de Vrienden van het Lied (VvHL) staan regelmatig prachtige analyses van liederen. Zo las ik in de Liedvriend nr 1 van 2016 een uitvoerige muzikale en historische toelichting op het Lied "Phänomen" van Brahms op een gedicht van Goethe.
Eerst hoe het gedicht tot stand kwam door een zeldzaam natuurverschijnsel dat - uiteraard - bij de zeer onderlegde Goethe bekend was, een witte regenboog, ook wel mistboog genoemd. Het inspireerde Goethe. Dinant K., musicoloog kende de achtergronden van de totstandkoming en wist daar zeer onderhoudend over te schrijven; de Perzische dichter Hafiz speelde een rol bij de inspiratie; Goethe had een dichtbundel van deze eveneens beroemde dichter bij zich.
De samenhang met de liefde wordt geduid en verwoord in de analyse van Dinant. En dan hoe Brahms dit geheel weer heeft getoonzet en hoe het dan klinkt. Ik vond de analyse op zich al bijna als een poëm.
Roos had van dit duet een prachtige uitvoering van Juliane Banse en Brigitte Fassbaender op CD en die heeft ze me laten horen; een prachtig lied, althans in deze uitvoering. Een eerder beluisterde uitvoering op Youtube kon me niet echt bekoren.
Inderdaad een schitterend lied dat voor mij veel meer diepgang kreeg door de toelichting die ik via de Liedvriend uit de pen van Dinant tot mij mocht nemen. Dank daarvoor.

Geen opmerkingen: