20 augustus 2017

Een ochtend in de keuken

Als ik met Roos een paar dagen aan de wandel ben geweest bijvoorbeeld in de Eifel of in het Sauerland en we komen weer terug dan moet ik echt een dag lezen; dat kan ik zo missen. En dat zelfde heb ik ook zo af en toe dat ik echt een cohtendje moet koken en dat was hedenmorgen het geval.
Had ik eigenlijk gistermiddag al maar toen was het zulk mooi weer dat ik mijn kooklust had uitgesteld naar 'savonds; "helaas" had ik er helemaal niet bij stilgestaan dat we naar een opear zouden gaan; ik had al van alles voor een quiche Loraine en paté uit de vriezer gehaald (ganzeneidooiers, paté vulling, hongaarse worst) maar dat kon nog wel een daggie in de koelkast blijven staan. Maar vanmorgen moest het toch echt gebeuren. Eerst een ontbijtje voor ons tweetjes: gekookt ei, sinaasappels uitgeperst, brood geroosterd met jam en kwark, koppie thee, koppie koffie. Toen Roos vertrokken was ging ik er eens lekker tegenaan. Eerst de vulling voor de quiche; die ganzendooiers zijn perfect voor de quiche; met slagroom en geraspte kaas de vulling maken; de bodem van bloem met boter en een heel ei (levensbedreigend tegenwoordig zo'n koippenei!). Stond al vlot in de oven een uurtje eerst 40 minuten bij 180 graden en dan nog 20 bij 160; krijg je een lekker krokant korst.
Intussen de worst die we hadden meegenomen uit Hongarije in plakjes gebakken in een mengsel van reuzel en olijfolie; worst uit het vet gevist en de uien gebakken. Blauwschokkers - verse capucijners - uit de vriezer gekookt. Worst, uien en capucijners gemengd en als lunch gegeten; bord afgelikt, zo lekker was het!
De patévulling die ik nog ingevroren had staan heb ik nog verder "opgeleukt" - ik durf het haast niet te vermelden - door er flink wat foie gras d'oie doorheen te kneden; geeft ongetwijfeld een heerlijk extra aroma. Au bain Marie in de oven bij 170 graden in de grote Creusot met water. Moet twee uur staan, dus mooie tijd om even naar de fitness te gaan. Toen ik weer thuis kwam was de paté ook klaar en al een beetje afgekoeld. Beetje indrukken en verder af laten koelen; een paar dagen geduld en dan proeven en smullen.
De spektaart aangesneden na afkoelen; smaakte als vanouds. Was weer helemaal tevreden na m'n kookdag. Morgen maar weer eens aan de wandel.

Geen opmerkingen: