30 april 2023

Een repetitie bijgewoond in de opera

Karakteristiek doorkijkje Amsterdam Noord


Uiteindelijk moesten we ons nog een beetje haasten om op tijd in Amsterdam te zijn voor het bijwonen van de repetitie van Maria Stuart, een opera van Donizetti. Roos is al sinds jaar en dag lid van de vereniging "vrienden van de opera" en in die hoedanigheid mocht zij samen met een introducé deze repetitie bijwonen. Uiteindelijk was het een balkon vol "vrienden" die van dit voorrecht mochten genieten. Allereerst vond ik het wel weer zo'n buitengewoon genoegen om de muziek vanuit de orkestbak in de volle schoonheid te kunnen genieten, is toch wel een "andere" kwaliteit dan het aanhoren via de koptelefoon van de muziek van Youtube. Fantastisch klonk het en dan de zang erbij. En de dirigent die werkelijk alles in de gaten houdt waar het de muziek en de zang betreft en via gebaren aanwijzingen geeft. Bijzonder indrukwekkend.
Bij de inleiding vooraf gaande aan de daadwerkelijke repetitie werd nadrukkelijk aangegeven hoe belangrijk de financiële en morele steun van deze vrienden is voor de organisatie van de opera. Hierdoor is een aantal zaken mogelijk die zonder de steun van de vrienden niet zouden kunnen worden uitgevoerd. Klonk in mijn oren wat wonderlijk gezien de grote populariteit van de voorstellingen en de hoge prijzen voor de tickets, maar het werd luid en duidelijk verklaard door de woordvoerders.
Ik was behoorlijk onder de indruk van de voorstelling toen het afgelopen was en we naar CS liepen. Daar bleek dat er geen treinverkeer mogelijk was naar het duingebied en besloten we om dan maar naar Amsterdam Noord te gaan en dat viel niets tegen. Roos had weer eens op onnavolgbare wijze een track geconstrueerd waarmee we door een paar wonderschone wijkjes in Noord werden geleid en zelfs door stukken groen. De vogelbuurt in Noord is architectonisch in mijn weinig professionele visie wel bijzonder, deed mij denken aan de gebouwen die architect Michel de Klerk heeft doen bouwen in Amsterdam, denk aan "het Schip", inmiddels zelfs een museum gebouw! Ik legde dit voor aan architect/vriend Peter C. inmiddels bekend aan de trouwe lezers van dit blog. Hij meldde mij dat deze buurt in Amsterdam Noord door Herman Walenkamp is ontworpen. Ik vond het klasse.  

Geen opmerkingen: