21 april 2023

Een leuk begin van de dag

 

Zoon Peter met kleinzoon Joris breed lachend


Vandaag weer eens op weg naar Limburg voor een bridgeweekend met Dekker-Bridge in Valkenburg. Dus bijtijds opgestaan met het plan om vanuit Maastricht met bus 350 in de buurt van Margraten te beginnen bij een bushalte en dan via de bossen rond het Gerendal naar Schin op Geul te wandelen en dan met de trein naar Valkenburg. Maar zelfs voordat ik aan mijn ontbijt begon kreeg ik al een gezellig WhatsApp bericht van zoon Peter met een hele serie leuke foto's, waaronder eentje van vader en zoon die ik hier boven deze Blog heb geplaatst. Peter als gelukkige vader met de niet meer zo kleine Joris op de arm, beiden genoeglijk lachend, misschien wel naar "opa". Doet mij in ieder geval telkens weer glimlachen als ik de foto zo zie.
En toen tas ingepakt, ontbeten en met de bus naar Utrecht. In de loop van de ochtend was ik bij halte Ingber bij Margraten en liep naar het noorden richting Schin. Het was gelukkig droog en het waaide stevig. Merkwaardig zoals de laatste jaren in het voorjaar zo'n prominente noordenwind waait, het is kouder in het voorjaar dan "vroegig" lijkt wel. In ieder geval liep ik lekker en kwam in de bekende bossen van Schin. Een stevige afdaling naar het Gerendal, een plekje waar mijn oude vader ook zo graag kwam. Terwijl ik de trap afliep moest ik wel aan hem denken.
Dagpauwoog op een molshoop


Eenmaal afgedaald liep ik langs de graslanden aldaar, best wel bloemen tussen het gras en zelfs enkele vlinders, ik telde vijf verschillende soorten zij het van de meeste slechts een enkel exemplaar. Het is treurig gesteld met de aantallen insecten zelfs in dit vrij natuurlijk landschap met onontgonnen hellingen waar echt geen gif of kunstmest aan te pas komt. De laatste tijd stijgt bij het vermoeden dat het misschien wel de CO2 concentratie "an sich" is die fataal is voor insecten. Zij hebben tenslotte een heel ander soort ademhaling dan hogere diersoorten waaronder de mens. Geen longen met uitgebreid oppervlak om zuurstof en CO2 uit te wisselen maar trachea. In de oude lessen fysiologie weet ik nog heel vaag te herinneren dat de verhouding CO2 en O2 een rol speelde via de pH van het bloed in het uitwisselen van beide gassen in het bloed. En nu is de hoeveelheid CO2 ten opzichte van de )2 (zuurstof) niet noemenswaard, daar is de verhouding natuurlijk wel drastisch veranderd door de toename van iets van 30% van de CO2. Wellicht heb ik het helemaal mis, maar het zou "zomaar kunnen".
Ergens in het landschap zag ik een dagpauwoog dalen en heb ik gefotografeerd, was de enige die ik voor de lens kreeg omdat hij op een molshoop was neergestreken om zich op te warmen denk ik. Uiteindelijk kwam ik aan in Valkenburg en bleek Roos op weg te gaan naar de stad. We troffen elkaar bij het station en liepen genoeglijk naar de ijsboer aldaar, waar ik Roos trakteerde op zo'n heerlijk ijsje, zeg maar ijs want zo'n klont lekkers die ze daar scheppen past nauwelijks op een hoorntje. We liepen nog even door het dorp waar het kabaal van "muziek" ons uiteindelijk tot in de hotelkamer achtervolgde.
We hebben ook nog lekker gebridged zij het dat we op een na laatste werden, gaf niks want het was reuze genoeglijk allemaal.

Geen opmerkingen: