02 november 2020

De dametjes

Statiefoto van opa en oma met Lieva en Guusje

 "Zo, dat was het dan", bedachten we ons na het ontbijt bij de Schaepkens; de rugzakken ingepakt en naar de trein. Via Heerlen naar den Bosch en daar met de trein naar Oss en door naar Heesch voor bezoek aan Mariska en family. We gingen bij hen lunchen. Toen we aankwamen zagen we dat er kinderen op het speelplein waren; en ja hoor, daar kwam Lieva al op ons af met een heel verhaal; ze herkende ons direct. Al snel moest ze weer naar binnen en gingen wij naar Mariska die ons hartelijk begroette.
We gingen lekker aan de boterham; Gideon kwam er bij en we bespraken van alles over de kids en de kleinkinderen, over hun ontwikkeling en wat dies meer zij. Mariska was serieus aan het lijnen en al 4 kilo afgevallen. Gideon wil er ook wat aan doen; hij was een echte afgetrainde sportman; een foto uit vroeger tijden van het stel liet een Gideon zien die ik niet eens herkende, zo mager. Hij vertelde ons dat hij na het beëindigen van dat intensieve trainen er gewoon geen houden meer aan was; hij groeide gewoon dicht.
Dat heb ik wel eens eerder gehoord van iemand die professioneel geschaatst had en na beëindiging van zijn sportcarriëre zijn gewicht gewoon niet meer in de hand kon houden. Kennelijk is het lichaam door overmatig bewegen helemaal ingesteld op het opslaan van voeding in de vorm van vet; daar moet ik nog eens goed over nadenken; hangt vast samen met dat (hormonaal?) evenwicht tussen spieren en vetopslag; verdomd interessant eigenlijk en voer voor diëtisten.
Ze wonen recht tegenover de school van de kinderen; we hoorden de "bel" en gingen hen ophalen; enthousiast kwamen ze op ons af; Guusje keek eerst onderzoekend naar Roos; je zag haar gezichtje helemaal ophelderen toen ze na enige seconden Roos herkende: "je ziet er anders uit, maar ik herkende je wel hoor", zei ze. Roos had inderdaad veel korter haar toen de kleinkinderen haar voor het laatst zagen bij het bezoek aan Wijhe. Beiden hadden een keurig jurkje aan: "twee dametjes", zei ik tegen Mariska die trouwens zelf ook een jurk aan had en geen lange broek. Lieva had zelfs een deftige streepjes jurk met lange mouwen; stond zo leuk.
Een janboel direct toen we weer in huis waren; ze moesten natuurlijk laten zien wat ze allemaal hadden geleerd met dansles; springen en spagaat; Guusje op schoot en damespaard; Lieva druk met Roos. Gezellig hoor. Nog een statiefoto op mijn verzoek voor het sieren van Facebook of Komoot of wat dan ook. We besloten om af te taaien; Lieva moest naar zwemles en Guusje ging naar Oma Mia; Mariska ging aan het werk. Wat een druk leven hebben die jonge moeders toch!
Wij niet; rustig naar de bus gelopen; begon net te regenen toen we in de bus stapten. Bij station Oss een hele toestand omdat een trein midden op de overgang was gestrand. Uiteindelijk waren we met een half uurtje vertraging weer lekker in Wijhe. Samen een maaltijd bereid, nog wat gelezen, een glaasje gedronken en lekker geslapen.

Geen opmerkingen: