03 november 2020

De BBBB

 In Slotermeer, waar ik mijn jeugdjaren doorbracht, was een bakker gevestigd met de grappige naam:  de Betuwse Brood en Banket Bakkerij, de BBBB. Je kon daar een zak met 10 krentenbollen en 10 kadetjes kopen voor 1 hele gulden; ook toen al echt een koopje. Dat deden mijn vriend Bram en ik als we op stap gingen; eerst vooral wandelen en toen we ouder werden ook fietsend. Soms kocht ik bij groenteman Deurlo wel een winterwortel voor 7 cent weet ik nog; vond ik heerlijk om rauw weg te knagen.
Inmiddels woon ik alweer ruim 40 jaar in de Bilt/Bilthoven. Ook hier hadden we een club met als afkorting BBB, Bilthovens en Bilts Belang o.i.d., een politieke partij, voortgekomen uit de VVD afdeling alhier.
Ik kom nogal eens in Wijhe, een heerlijk rustige en vooral stille gemeente in een landelijke omgeving; een plek om van te houden vanwege de uitstraling. Onlangs kwam ik terug uit Wijhe; ik stapte uit op station Bilthoven en werd direct overvallen door het geraas van bladblazers; het is ongelooflijk hoe veel lieden hier in dit dorp overbodig kabaal lopen te maken met deze krengen. Niet alleen de mensen van de Biga, maar vooral Hoveniers en particulieren die de hele dag door de stilte om zeep helpen. Loop je in het bos dan loop je van de ene in de andere kabaalkring; ook op de golfbaan lopen lieden met van die krengen rond. 
Ik vermoed dat in dit dorp de Biltse Bond van BladBlazers  (BBBB) is opgericht. Wat me overigens nog meer stoort dan het voortdurend kabaal is toch wel de ecologische onkunde die er heerst onder de mensen die hun tuin zo graag willen ontdoen van blad. Het is juist zo belangrijk om het te laten liggen; het is goed voor de grond en het bodemleven weet er wel raad mee; spit het desnoods onder. Mijn vriend/moestuinier, Theo spit ieder jaar weer een enorme hoeveelheid boomblad onder, samen met mest om de grond te verbeteren. Structuur in de grond wordt dat genoemd; bladeren en ander organisch materiaal, onontbeerlijk voor een gezonde bodemstructuur.

Geen opmerkingen: