03 januari 2011

Zeldzame huisdierrassen


Bij de wandeling onlangs bij Oldenaller kwamen we bij een boerderijtje met zeer karakteristieke schapen in de weide. Ik kon niet goed onderscheiden of het geiten of schapen waren en heb het maar op schapen gehouden. Ik vind het formidabel zo ontzettend veel verschillende huisdierrassen de mensheid heeft doen ontstaan vanuit de wilde soorten. Vooral de culinaire aspecten trekken mij aan.
Natuurlijk ben ik lid van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), een club die veel doet voor het behoud van ons culinair erfgoed door de oude rassen in stand te houden. Deze club werkt sinds enkele jaren ook nauw samen met Slow Food. Ik las in het blad van de SZH dat varkens al duizenden jaren door de mens zijn gedomesticeerd; op verschillende plekken in de wereld is begonnen met dit proces. Vanuit het Midden Oosten is het gedomesticeerde varken naar onze contreien gekomen, echter, door vermenging wordt het moderne varken genetisch gedomineerd door het hier voorkomend wilde zwijn. Het besef dat we op varkensgebied veel rassen hebben verloren dringt door. In NL wordt het Bentheimer varken heringevoerd.
Sinds kort weet ik een paar adresjes voor wild zwijnsvlees. Sinds ik weet dat ons varken hiervan is afgeleid ga ik daar op over denk ik. Moet het nog proeven en ben dus erg benieuwd hoe het smaakt.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: