19 januari 2011

Anarcho bakker


In het gratis dagblad "de Pers", wordt onder de kreten "Anti-restaurants, hobbystropers, illegale stokers" de voedsel-doe-hetzelver gepresenteerd als voedsel-Anarchist. De Anarcho-bakker staat model. Natuurlijk gaat het in het artikel om het presenteren van een boek van een zekere Marjan Ippel (What (Not) to eat 2011). Zij coördineert al tweeterend en mailend een groep mensen die lekker, kwalitatief hoogstaand, voedsel produceert op kleinschalige wijze. En dat ook op kleine schaal aanbiedt aan anderen. Dat is leuk, dat is een heel goede ontwikkeling.
Al vele decennia maak ik graag mijn voedsel op deze wijze. Brood maak ik inderdaad omdat ik het Nederlandse fabrieksbrood, maar ook het brood van de warme bakker volstrekt niet lekker vind. Marjan Ippel beschrijft het plastisch als brood dat door tubes in fabrieken wordt uitgescheten. Schitterende beschrijving. Het is verbazend dat dit met smaak door vrijwel iedereen wordt gegeten.
Zelfgemaakt brood is zo veel lekkerder en zo eenvoudig te maken; dat zou ik iedereen wel in de oren willen toeteren. En het geeft zo'n tevreden gevoel als je zo'n geurig kapje brood eet. Hier boven ziet u mij lekker jam maken. Ook maakte ik in het verleden mijn eigen wijn en destillaten. Nou ja, van alles en nog wat op etensgebied. Alleen heb ik het nooit aan anderen ter verkoop aangeboden. Dus echt anarcho ben ik toch niet?!
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: