25 januari 2011

Benjamin Button


De trouwe lezers van deze Blog weten dat ik graag lees en dat ik me qua boeken en schrijvers laat adviseren door vrienden en bekenden. Zo ried Huib mij onlangs het boek "Norwegian wood" aan. Een bekende titel van een oude Beatle song die, als ik mij goed herinner ging over een jongen die tevergeefs probeert om een (lesbische?) dame te versieren. Wie schetst mijn verbazing toen ik dat boek de volgende dag zag liggen in een kist met op te ruimen boeken van Roos. Dus hup, meegenomen ter lezing.
Nog maar net begonnen aan dit boek van een Japanse schrijver genaamd Haruki Murakami, kom ik op pagina 37 een hele lijst met kennelijk goede, mij ook bekende namen van schrijvers tegen: John Updike, Scott Fitzgerald, Raymond Chandler, Dickens, Balzac, Dante, Joseph Conrad. Dus snel naar de bibliotheek en het een en ander gescoord. Het werd tijd dat ik weer eens wat anders ging lezen dan Upton Sinclair, hoe goed hij ook schrijft. Ik was een beetje vastgelopen in de verhalen van onze Lanny.
Bij de visboer een stukje vis gescoord en begonnen in het boekje van F. Scott Fitzgerald met de titel: de wonderbaarlijke geschiedenis van Benjamin Button. Een schrijnend en tegelijk hilarisch verhaal, dat je toch wel aan het denken zet over een persoon die als grijsaard wordt geboren en steeds jonger wordend, uiteindelijk in vergetelheid het leven weer verlaat. Opkomst en ondergang in omgekeerde volgorde, maar toch een beetje parallel. Op middelbare leeftijd is dit een gedenkwaardig boekje!
Het hilarische overheerst overigens; een baby die krom van de jicht met wandelstok en baard, sigarenrokend wordt geboren. Er is ook een film over het leven van Benjamin Button.
Ik heb het in ongeveer een uur uitgelezen en ga nu weer verder met Norwegian Wood of één van de andere boeken die ik in de bibliotheek heb gehaald.

Geen opmerkingen: