23 januari 2011

We zijn elkaar kwijt

Prof. Gisilinde Kuipers

Gisilinde Kuipers heeft onderzoek gedaan aan het onderling onbegrip tussen de sociale klassen in NL. Alzo stond afgelopen zaterdag in de Wetenschaps Bijlage van de NRC. Zij had als parameter de humor gekozen en had opgemerkt dat de sociale klassen elkaars humor niet meer begrijpen. Over die waarneming heb ik lang lopen mijmeren; ik heb al lang het gevoel dat de verschillende klassen veel meer dan vroeger langs elkaar leven; ook in het normale publieke domein begrijp je elkaar niet meer goed. Zo maakte ik enkele dagen geleden het volgende mee.
Ik had een mandje met boodschappen en sloot achteraan bij een rijtje in de supermarkt. De mevrouw voor me rekende af en ik dacht dat ik nu aan de beurt was, maar er lagen nog wat boodschappen. Daar maakte ik de mevrouw achter de kassa vriendelijk op attent; zij kijkt mij tot m'n stomme verbazing vernietigend aan. De mevrouw die voor mij was verduidelijkt dat zij twee keer moest afrekenen. De kassa dame maakte onvriendelijk de opmerking dat ik zeker dacht dat ze haar werk niet goed deed. Dus ik liet voorzichtig vallen: "Ach, een vriendelijk woord", in het midden latend of dat door mij bedoeld resp. verwacht was.
Ik geloof dat ze me in haar boosheid niet eens meer een prettige dag heeft gewenst zoals bij kassadames van AH gebruikelijk is. Een echt staaltje van volstrekt onbegrip. Een gewoon: "die mevrouw doet ook boodschappen voor iemand anders", had recht gedaan aan mijn hulpvaardige opmerking. Geen haar op mijn hoofd die zou denken dat zij haar werk niet goed zou doen?! We begrepen elkaar dus niet! Naar ik vrees komt ook veel van dat ongerichte geweld door dit onbegrip tussen de klassen. Het effect zal naar ik vrees een steeds grotere verwijdering zijn. Aan Gisilinde om ook naar oplossingsrichtingen te zoeken. Interessant om haar onderzoek te blijven volgen. Toch wel goed die NRC!

Geen opmerkingen: