18 januari 2011

Toch maar een krant?!

Sinds kort heb ik mij een weekend abonnement op de NRC aangeschaft. De (overigens weinige) trouwe lezers van dit Blog weten dat ik al jaren geen geregeld krantenlezer ben. Het geeft mij altijd veel onrust en wekt vaak ergernis en boosheid over onderwerpen die me eigenlijk niet zo veel interesseren. Maar vooruit met de geit en dus ontvang ik nu al twee weken de zaterdag editie.
Afgelopen zaterdagmiddag heb ik wat zitten bladeren en lezen. Hoewel ik een zeer geoefend lezer ben, kon de krant mij toch maar moeilijk boeien; ik ervoer het toch als erg veel gelul met weinig inhoud. Dus maar even weggelegd. En net aan het aanrecht, terwijl ik een lekker boterhammetje stond te beleggen met zelfgemaakte jam en volle boerenkwark realiseerde ik mij dat er ook helemaal niets van was blijven hangen. Ik kon mij absoluut niets herinneren van wat ik zaterdag had gelezen. Dus nog maar een keertje. En wat kwam ik zo al tegen en wat vond ik nou eigenlijk wel van belang?
Welnu, de schandelijke acties van koperdieven die voor gewin van enkele tientjes het hele treinverkeer plat leggen. Verfoeilijk en daar maak ik me boos om. De brand bij Moerdijk. Tunesië waar een mij onbekende president inmiddels is gevlucht na meer dan 20 jaar wanbeleid. Wikileaks en oud-vice premier Bos. En dan het hilarisch bericht over de zaligverklaring van de vorige Paus. Wat is die RK kerk toch in een vreselijk daglicht komen te staan het afgelopen jaar. Met al die wandaden en je dan verbeelden dat je iemand zalig of heilig kunt verklaren. Dat doet me denken aan het afschaffen van het voorgeborchte met een pennenstreek. Wat zal dat bestaan van het voorgeborchte een verdriet hebben gegeven aan die echtparen met een kind dat voor het was gedoopt was gestorven. En dan, hup, een pennenstreek. Wie kan zo'n instituut nou serieus nemen? Vervolgens die Japanse jongens die niet meer willen vrijen. Nou, die had ik inderdaad niet vergeten en die komen nog apart in een Bloggie. Lumumba, heb ik proberen door te lezen maar ging over een tocht en niet echt over Lumumba. Dat was een naam uit een bijzonder ver verleden, vijftig jaar terug. Een bijzonder goed artikel was van de hand van Heleen Crul over de baby-boomers. Die schijnen plotseling in de pishoek te zitten; onbegrijpelijk. Ik schrok me rot toen ik het artikel las over Natuurmonumenten en me realiseerde dat ook de natuur momenteel in de pishoek zit, en die kan zich niet verweren. De laatste jaren bekruipt mij een gevoel van onbehagen v.w.b. de natuur. Al wandelend door de prachtige natuur die wij hebben, ik denk aan het Hulshorster Zand e.d. zie ik zo ontzettend weinig anderen dat ik al jaren vrees voor een desinteresse. En dat zie je nu; een linkse hobby dat in stand houden en verbeteren van de natuur. In mijn ogen een vreselijke ontwikkeling. Peter-Paul de Vries die vreselijk rijk is geworden. De oude Albert Heijn die is overleden op 83-jarige leeftijd. Het in memoriam heb ik met plezier gelezen. Was een tijdgenoot van mijn vader zoals de oprichter Albert Heijn een tijdgenoot was van mijn Oostzaanse overgrootvader. Daar ga ik nog een Bloggie over schrijven.
In de Wetenschapsbijlage kwam ik een rare column tegen van de toch alom gerespecteerde Piet Borst. Zoals hij tegen de kroonprins van GB aanpist is werkelijk beneden alle peil?! Heel interessant vond ik het artikel over humor en het onbegrip tussen de klassen die zich in NL kennelijk voordoen en via het onbegrip van elkaars humor manifesteren. Prof Gisilinde Kuiper heeft daar interessante dingen over geschreven. Tot slot een uitgebreid zwamverhaal van Wim Köhler over cholesterol. Ga toch gewoon lekker elke dag stevig wandelen dan heb je niks te maken met die cholesterol maar stook je het gewoon weg in je spieren.
Nou ja, misschien toch wel interessant. Voorlopig is het voor een half jaar, dan loopt het abonnement af. Zal wel zien wat ik daarna doe; het kost wel erg veel tijd.

2 opmerkingen:

Azgrut zei

Het voordeel met zo een weekend editie is dat je (waarschijnlijk) alleen de hoogtepunten van de hele week te lezen krijgt. In de dagkranten staan vaak de meest insignificante dingen beschreven. Het probleem (al zullen de journalisten dat wel expres doen) is echter dat de interesante dingen niet allemaal op de eerste 4 pagina's staan maar overal in de krant. Hierdoor ben je toch een beetje verplicht de hele krant te lezen om de leuke dingen te vinden.

11Science zei

Ja en dan ben je uren bezig met dingen die je feitelijk geen zak interesseren. Net als TV kijken. Dat werkt bijna hypnotiserend. Heb ik dus ook afgeschaft.