20 januari 2011

Zelf brood bakken

Hier sta ik in mijn keuken brood te kneden.
Ik schreef over de anarcho bakker en vertelde daarbij dat ik ook sinds jaar en dag zelf mijn brood bak vanwege de barre kwaliteit van het brood dat je in NL bij bakkers en supermarkten aangeboden krijgt. Welnu, dan ben ik toch ook aan mijn stand verplicht om aan te geven hoe dat dan wel gaat.
Allereerst is het van belang dat je over de goede ingrediƫnten beschikt en dat zijn dus (volkoren)meel en bloem. Het lekkerste brood bak je van steen gemalen volkoren meel. McGee vertelt dat daarin alle onderdelen van de graankorrel aanwezig blijven. De smaak is dan optimaal alleen is dat meel minder lang houdbaar. Indien ik in de gelegenheid ben koop ik graag meel bij een molen. Maar meestal haal ik het bij de reformkraam bij ons op de markt of bij de Biologische winkel op de Hessenweg.
Weeg van tevoren 500 gram volkorenmeel en 300 gram tarwebloem af. Warm 500 ml volle melk op tot handwarm (niet te heet! want dan gaat de gist kapot).
Doe de 300 gram bloem (het wittemeel) in de mengkom van de keukenmachine en een zakje gedroogde gist (of twee koffielepels gedroogde gist). Eerst droog goed mengen en dan 500 ml volle melk en goed roeren met een pollepel. Laat dit een uur staan op een lauwwarme plaats, afgedekt met een theedoek. Doe er dan het volkorenmeel bij en kneed het geheel in de mixer gedurende 10 minuten. Laat het een uur rijzen. Voeg nu 2 koffielepels zout toe en kneed het deeg opnieuw gedurende 10 minuten. Rol het deeg uit met een deegrol op het aanrecht; rol de deeglap op en doe deze in de broodvorm die je bedekt hebt met bakpapier of licht hebt ingesmeerd met olie. Laat het rijzen op een warme plek maar houdt het in de gaten want het gaat snel. Afbakken bij 200 graden gedurende 1 uur.

PS Als je een zwaarder volkorenbrood wilt, gebruik dan geen bloem maar uitsluitend volkoren tarwemeel. De procedure blijft dezelfde.
Posted by Picasa

1 opmerking:

Richard Moretsoo zei

Bedankt voor dit recept, ik ga met de helft van de ingredienten dit weekeinde jouw recept volgen en meteen een lekker 1-persoons broodje bakken, maar kneed er in de laatste slag nog een flink handje kurbiskerne doorheen(en nog wat bovenop). Dat zijn natuurlijk gewoon pompoenpitten, maar gekocht in Duitsland. Erg lekker en schijnen ook nog goed te zijn voor je prostaat.
smakelijk!