06 oktober 2023

Yuja Wang en Dimitri Shostakovich

 Ik wilde nu de WiFi het nog doet nog een keer naar Youtube luisteren en het werd het tweede pianoconcert van Shosta, gespeeld door Yuja Wang, het absolute wonder op de piano. Dit keer niet in een zonnepakje, maar in een decente jurk die haar bijzonder goed stond en als altijd een wonder van helderheid zoals zij de piano weet te hanteren! Rare Amerikanen die niet weten dat je tussen de delen van een concert niet applaudiseert, maar ook een dirigent in een soort strandbroek, wat een verschil met Bernard Haitink, maar fenomenaal uitgevoerd en gedirigeerd, tja ook Bernstein kwam daar vandaan, ook geniaal. Merkwaardig fenomeen van dit zichzelf zo overschattend volkje. Nou ja, in Utrecht krijgt iedereen een staande ovatie ongeacht wie of wat er is uitgevoerd. Ik word echt een ouwe zeurpiet in deze veranderende wereld har har.
Maar ach wat een prachtige muziek, af en toe de subtiliteit van Chopin, maar iets weemoedigs en vooral sereen, dat tweede deel, schitterend zo subtiel. 
`s-Avonds stuurde ik een WhatsApp bericht aan Lien met de vraag of zij er nog bij stil gestaan had dat het vandaag 54 jaar geleden was dat we met elkaar trouwden. Het deed mij erg veel plezier te vernemen dat dat niet alleen het geval was geweest maar dat ook zij, net als ik met plezier terugkijkt op die jaren.
Morgen treedt Douwe, de oudste zoon van Roos in het huwelijk met zijn Ana, bijna de datum van mijn eerste trouwdag en daarom moest ik er extra aan denken en appte ik met Lien. Morgen groot feest! 

Geen opmerkingen: