30 oktober 2023

Op naar kaasboerderij Heileuver

 

Een kunstwerk geïnspireerd
op kaas, echt toepasselijk

We beginnen het gebied tussen Dalfsen en Ommen steeds beter te kennen en zo heeft Roos inmiddels de kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte ontdekt. Je kunt er zelfs met het buurtbusje komen vanuit Ommen of Dalfsen. Voor vandaag hadden we besloten om het busje vanuit Dalfsen te nemen en bij Heileuver uit te stappen.
En echt tussen niks en nergens bevindt zich de goed bezochte boerderijwinkel annex kaasmakerij Heileuver. Bij binnenkomst ademde ik met genoegen de frisse kaaslucht in, heerlijke lucht net als bij Boom en Boschm de kaasboerderij waar ik al sinds jaar en dag mijn zuivel insla. Ik liep uiteraard alles even af daar in de winkel en zag Wagiu vlees, dat zachte vlees van dat Japanse rund maar vooral veel soorten kaas. Roos wist precies welke kaas ze wilde kopen en liet het niet bij één soort. Ik heb niets gekocht, wil echt m'n koelkast en vriezer een beetje leeg eten voordat ik iets nieuws insla. Bij het verlaten van de winkel zag ik dat er in Heileuver ook een kunstenares werkzaam was, Thea Josephus Jitta, een herkenbare naam, niet vanwege de kunst maar vanwege de straat waar ik in mijn jeugd heb gewoond, de Josephus Jitta straat in Amsterdam. Moest een foto maken van het kunstwerk dat stond opgesteld, een compositie van kazen.


Roos wilde mij de Vilsterense heide met het mooie uitzichtpunt laten zien, een kleine afstand, maar zeker de moeite waard. Verrassend mooi en zo stil en verlaten en daar lag de verhoging, leek wel een vluchtheuvel, maar zo hoog kwam zelfs in het verre verleden het rivierwater niet vermoed ik. Boven was een bankje waar we even gingen zitten om ons boterhammetje te eten. Ik zag aan de andere kant van de heuvel een boompje waarvan de bladeren zo prachtig herfstgeel verkleurd waren; deed me denken aan een boompje dat ik decennia geleden ergens in Duitsland zag toen ik op bezoek was bij Dick die daar een huisje had gehuurd voor een weekje en waar ik een paar dagen verbleef. Dat was in de begintijd van de elektronische fotografie, misschien heb ik die oude foto nog wel ergens, geen MB's, maar in die tijd nog KB's groot.
We liepen door mij onbekend terrein tot we op de route van Dalfsen naar Ommen kwamen die we altijd lopen wanneer we naar de Vennerij gaan om boodschappen te doen; we liepen nu direct door naar Vilsteren en namen daar het busje terug naar Dalfsen.

Geen opmerkingen: