01 april 2021

Geen 1 april grap

 

Kleinzoon Joris is deze gedenkwaardige dag 1 jaar geworden. Het is ook echt zijn dag, want hij is echt een olijk joch; goedlachs en - voor zover dat kan op die leeftijd - gevoel voor humor, zoals dat bij iemand moet passen die op 1 april jarig is. Roos en ik worden met video's en foto's van Moeder Jessica en vader Peter goed op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van het manneke. Zo was er een ontzettend leuke lach-video waarop hij telkens iets in z'n mond wilde doen en dat Jessica er dan "nee, nee" roepend uit haalde; hij schaterde het telkens weer uit. Ook een video aan tafel, waarop hij oreerde of hij tafel-praeses was. Jessica had voor de gelegenheid een opa's en oma's groeps-app gemaakt waarop we met verjaardagsfoto's werden verwend. Die moderne kinderen komen om in de opa's en oma's tegenwoordig.

Verder was dit bepaald geen vrolijke dag. Nog geen maand na de verkiezingen waarin premier Rutte en zijn VVD een klinkende overwinning haalden moest vandaag de onwaarschijnlijke déconfiture plaats vinden binnen ons politiek systeem. Alle retorische trucs werden door onze premier ingezet om zijn rol in het schandelijk proces van de eerste verkenning te maskeren: zogenaamd vergeten. Eén van de beste, zo niet gewoon de meest alerte onder de kamerleden is op schandelijke wijze besproken in het proces dat bedoeld was om een werkbare regeringscoalitie tot stand te brengen. Door een uiterst merkwaardige samenloop van omstandigheden aan het licht gekomen. Ik heb geen televisie, maar heb met mijn smartphone de moeite genomen om een deel van het debat te volgen. Naar ik later vernam heeft de zitting tot ver na middernacht geduurd en is geëindigd met een motie van afkeuring; een motie van wantrouwen was niet haalbaar omdat de verleden coalitie-genoten tegen stemden.
Ik kan er niets aan doen maar naarmate ik er meer over nadenk zie ik een akelige gelijkenis met alles rondom Trump; onwaarheden verkondigen, maar ook een politiek blok dat de macht heeft om de persoon in kwestie te vrijwaren van de afgang en dat ook doet. Ik begrijp niet hoe onze politiek, waarvan toch wel doekjes werden open gedaan in het debat, waarbij pet af voor Lilian Marijnissen en Esther Ouwehand met name, maar vooral ook Jesse Klaver die de historie van het regelmatig geheugenverlies van de premier in herinnering bracht. Hier is duidelijk sprake van de arrogantie van de macht en ontzettend geklungel. Het zou goed zijn als we de klok terug zetten en gewoon weer de koning het initiatief verlenen om te onderzoeken welke coalitie denkbaar is; de koning - denk nog maar aan koningin Beatrix - staat onvoorwaardelijk boven de partijen. Om dat proces door leden van de kamer te laten doen is kennelijk vragen om problemen. Verder zou onze premier Rutte toch echt eieren voor z'n geld moeten kiezen en aftreden en zeker niet een nieuw kabinet gaan vormen. Wat zullen ze weer verbaasd staan te kijken in Denemarken.
Bij mijn overpeinzingen moest ik ook denken aan dat prominente portret van Thorbecke, de grote staatsman die rond 1848, het Europees revolutiejaar onze nog heden vigerende constitutie tot stand heeft gebracht ondanks krachtige tegenwerking van Koning Willem III, ook wel koning gorilla genoemd; dat portret staat steeds naar de TV camera gericht wanneer de premier "ons" vanuit "het torentje" toespreekt over de Corona maatregelen. Deze integere staatsman - Thorbecke dus - zou zich in z'n graf omkeren als hij het huidige machtsspelletje kon zien. Pikant is dat Rutte hem beschouwt als zijn voorbeeld?!

Geen opmerkingen: