Planten:
Bochtige smele
Heide spurrie
Brunel
Hengel
De gewone wederik, lijkt op St Janskruid zonder perforaties en geen bloed in de bloem
Op de voorgrond de mandoline |
Het magisch voedsel wordt gekeurd |
Bij een vorig bezoek had ik Jessy gevraagd wat ze wilde eten; daar was ze heel duidelijk in: "Vlees", dus geen vegetarische dochter zal ik maar zeggen. Vandaag zou ze komen lunchen; er lag nog vlees in de vriezer dat ik voor de gelegenheid had ingeslagen; wat aged dry vlees uit Ruuslo en een tweetal ribeyes van de marktslager Ultee.
We stonden weer eens laat op; ontbijten op bed en de late dageraad zijn daar debet aan. Maar om tien uur razend snel de voorbereidingen getroffen voor het bezoek vandaag. Gelukkig kon ik nog appen dat we erop rekenden dat ze rond 11 uur zou komen. Ik bereidde de zuurkoolschotel voor en Roos de fruitsalade; toen de bel ging was het zo'n beetje klaar allemaal en gingen we aan de koffie met krenten/kerstbrood; de laatste sneetjes.
En ach muze, wat hebben we toch altijd veel met elkaar te praten. Het was weer zo ontzettend genoeglijk. Het gaat goed met haar studie; sommige dingen vindt ze eigenlijk te eenvoudig en andere heeft ze meer moeite mee. Van alles passeerde de revue.
We gingen aan tafel en lieten het ons goed smaken. Moest wel een beetje om mezelf lachen hoor; had me enigszins druk gemaakt hoe dat nou moest met vlees vooraf en dan ook nog zuurkool met spek en kaas en die fruitsalade; maar het paste uiteraard en we lieten het ons weer goed smaken. Eerst nog even aan tafel, maar later weer met een kop koffie gingen de gesprekken tot wederzijds genoegen door. Ik opperde nog om een wandeling te maken; het weer werkte tegen en we vonden het ook wel best zo. Het begon al een beetje te schemeren toen ze om een uur of 4 weer naar huis ging. Was heel gezellig geweest.
En dat wandelen gaan we zeker doen en dan vragen we of Mariska ook van de partij wil zijn.
Voormalig terras van de Fazantehof |
Oude foto van mezelf voor Asbjörn |
Marjorie, keurig met kerstkleding |
En de kleine Schnitzel |
Deze kerstweek wordt een heel familiefestijn; waren we afgelopen maandag bij Mariska en gezin, daar kwamen vandaag de twee zonen van Roos bij ons dineren in de Bilt. Keurig om half vier, als afgesproken meldden zij zich en zaten we aan de thee. Was heel gezellig; we zaten geanimeerd met elkaar te praten over tal van zaken; het gesprek liep van werkzaamheden via vroegere gebeurtenissen en onze donorkinderwaardigheden naar onze gezamenlijke geschiedenis. Zo wist Tycho mij te wijzen op mijn paedagogisch, zij het misschien wel ruw onderbreken van die eeuwige computerspelletjes in plaats van lekker buiten spelen, zoals ik had verordonneerd, toen de twee broers bij ons logeerden. Wat moest ik lachen; had dat natuurlijk helemaal vergeten. Ook Douwe wist zich nog goed mijn zogenaamde woede uitbarstingen te herinneren. Ach, boos was ik niet, maar dat die twee van Roos zo'n pesthekel hadden aan buiten spelen en daarmee ook die twee jongens van mij paralyseerden wekte wel mijn verbazing. Maar war moest ik daar nu om lachen.
Het was een heel warme bijeenkomst; de twee broers en hun moeder zien elkaar niet zo gek vaak in deze samenstelling; ik genoot er van om te zien hoe zij het naar hun zin hadden en ondertussen zorgde ik voor het eten. Zo had ik het ook afgesproken met Roos; zij hoefde zich nergens mee te bemoeien; ik zorgde voor alles. Wel had ik haar natuurlijk gevraagd wat de heren zoal lekker vonden en dat bleek tot mijn genoegen: draadjesvlees. Een simpel, doch voedzaam onderdeel van de maaltijd. Ik had nog een ferme lap rundvlees liggen, onlangs gekocht bij de slager in Ruurlo omdat hij er zo lekker uitzag; kwam nu goed van pas. Ik had hem gebakken en te sudderen gezet; veel werk is het niet; ik deed het volgens de methode die ik via mijn tante Alda had gehoord als de wijze waarop mijn oma Sientje altijd haar vlees klaar stoofde.
Maar ik had ook een pan groentesoep met vermicelli als voorgerecht en een schotel met macaroni overdekt met een mengsel van gehakt, ui, knoflook en snijbiet, overdekt met gegrillde kaas. En voor toe had ik voor Tycho magisch voedsel, oftewel rijstebrij met rozijnen. Hij vond dat zo lekker dat hij de pan vrijwel leeg heeft gegeten; ik had de volgende dag nog een heel klein ontbijtje aan het restant.
Tycho vertrok weer op tijd; Douwe bleef nog even gezellig zitten waarbij we nog zelfs een paar glaasjes "Everts' Roem" hebben soldaat gemaakt.
Roos en ik hebben nog heel even na zitten snorren over deze gezellige dag.
Met z'n viertjes in het yogi bear huisje |
Geen aquarium, geen kindertjes meer, maar een echte Kenwood keukenmachine |
Asbjörn en Laura bij een obstakelrace |
!00 stukjes |
Daar hangt het mondkapje |
Met trilzwam |
Peter C. aan de wandel |
Kent u dat maffe liedje van Wim T. Schippers nog? Gezongen door Dolf Brouwers als Sjef van Oekel. Daar moest ik vanavond aan denken toen ik mijn zelf bedachte, maar vast niet unieke recept van zuurkool aan het maken was. Lekker van dat vette gerookte spek van Veldvarkens in kleine stukjes snijden, zuurkool kort in water koken, afgieten en laten stoven in het gebakken spek met spekvet. Aardappelpuree gemaakt. En toen gewoon op een bord wat van de zuurkool, overdekken met de aardappelpuree en daarover flink wat geraspte kaas en even grillen tot er een korstje ontstond. En dat was toch weer lekker.
Als ik na een paar dagen weer in mijn eigen keuken ben moet ik altijd koken. En zo maakte ik vandaag ook een krentenbrood met spijs en een heerlijke quiche Lorraine.
En tussendoor een wandeling in het Houdringhebos gemaakt. Maar ook even naar de boer om melk en boter in te slaan en yoghurt voor de buurvrouw; die yoghurt is wel heel bijzonder evenals de kwark.
En uiteindelijk al m'n bloggies weer eens bijgewerkt. Pfff, dat was het dan voor vandaag.
Je zag het aantal positief geteste lieden alsmede het aantal opgenomen Covid patiënten stijgen. Ik heb sterk het vermoeden dat de grip op het proces is verloren geraakt; het komt op mij over dat je probeert om de vloed tegen te houden zoals ik al eens in deze blog schreef over kinderen die een zandkasteel op het strand bouwen en bij vloed proberen om zo lang mogelijk stand te houden. Alle hoop is gevestigd op de tijdige komst van een werkzaam vaccin; de drijfveer is toch vooral om de zgn. "kwetsbaren" te ontzien door het besmettingsgevaar zoveel mogelijk te beteugelen door de intermenselijke contacten te beperken. Of dat wat uit zal halen lijkt mij de vraag gezien de huidige ontwikkelingen. Uiteindelijk zullen we het wellicht als frontsoldaten, zelf, individueel moeten uitvechten met het virus.
Maar goed, hedenmorgen ben ik vroeg op stap gegaan naar de slager in Zelhem. Leek mij de slager waar Veldvarkens het verwerkingsproces van hun slachtdieren doet uitvoeren; het spek dat ik van hen verkrijg is wel zo ongehoord lekker gerookt. Dus eerst naar Ruurlo en daar de bus naar Zelhem. Bij de slgerij werd ik door een allervriendelijkste dame geholpen. Ik kocht rookworsten, droge worsten, een flink stuk spek en nog wat rundvlees om draadjesvlees te maken als de zonen van Roos eerste kerstdag bij ons komen eten in de Bilt. Daarna weer door naar Doetinchem en verder met de intercity naar Utrecht. Roos epte mij nog dat er per direct een lock down werd ingevoerd; die zou vanavond om 24.00 uur ingaan. Alle niet essentiële winkels moeten sluiten evenals sportscholen, bibliotheken en musea. Daar gaat ie weer; nog meer beperkingen dan nu al sprake van is. De lol van deze tijd gaat er wel helemaal van af. Het gekke is, bij mij althans, dat ik ook gewoon geen zin meer heb in bijvoorbeeld museumbezoek; de spontaniteit is er van af. Ik heb mijn lidmaatschap van de Rembrandt Vereniging dan ook maar beëindigd evenals het vrien zijn van het Rijks. Het hoeft allemaal niet meer voor mij. Overigens ook bezoek aan het buitenland; ik vind het wel rustig dat er niet meer gevlogen kan worden; hoeft ook niet meer van mij. Kan ook aan de leeftijd liggen hoor.
Ja ja, vandaag, 13 december 2020 is het precies 10 jaar geleden dat ik 'smorgens vroeg werd gebeld door dochter Arja dat ze moeder was geworden van Gijs. Dat zou natuurlijk gevierd moeten worden zo'n kroonjaar, maar dat zat er niet in aldus een appje van Arja. Zij vroeg of de familie een kaartje zou willen sturen; langs komen was niet aan de orde. Die tien jaar geleden waren we op bezoek bij Roos' zuster Anneke en haar man Pieter; we hebben daar toen zelfs gelogeerd weet ik nog want het was daar dat Arja mij aan de telefoon kreeg. En nu waren we er weer want ook Anneke vierde een kroonjaar, zij werd gisteren 70 jaar en dat heeft ze gevierd met "de kinderen en kleinkinderen". Gezien het beperkte aantal bezoekers waren wij er vandaag en kon ik zelfs slechts meekomen omdat Roos' andere zus en haar partner Paul hadden af moeten zeggen omdat zij ziek was. Dus nu met twee bezoekers waren wij binnen de Corona regels bezoek.
Was lang geleden dat ik bij hen was geweest; maar niet veranderd vlotte het gesprek snel. Ach, als ouderen heb je altijd de (klein)kinderen waarover je het gesprek kunt laten gaan, maar we spraken ook zeker over andere zaken.
Het was wel een hele onderneming om van Wijhe naar Breda te gaan; ook al is het een directe verbinding, zonder overstap is het wel ruim twee uur met de trein en dan nog een stuk met de bus. Voor mijn gevoel hadden we dan ook de hele dag in het OV gezeten. Aangezien ik echt elke dag - Roos ook trouwens - een stuk moet lopen hebben we de wachttijd doorgebracht met heen en weer lopen op de zeer lange perrons van zowel busstation als treinstation.
Op de heenweg had ik nog even de telefoon gehanteerd om Gijs op de echte verjaardag te feliciteren. Grappig want direct heb je dan het hele circus aan de lijn. Allemaal moeten ze iets vertellen en afhankelijk van de leeftijd kun je al dan niet begrijpen wat er wordt gezegd. Gijs en Evi was duidelijk en of Sjoerd wat heeft gezegd weet ik niet, maar ook de driejarige Morris wilde natuurlijk zijn partijtje meeblazen. Alleen Sam, 8 maanden oud was niet van de partij. Heerlijk al dat kleine spul.
Het was een wat druilerige dag; niet echt een dag om eropuit te gaan om te wandelen. Ik stelde voor om naar de markt in Deventer te gaan. Gisteren had ik bij Hans krenten willen kopen, maar Hans stond er niet met zijn Reformkraam. Ik wil een echt krentenbrood bakken met krenten en niet met rozijnen. En dan vanwege de kerst ook spijs erin. En verder is Deventer gewoon leuk om even te bezoeken, zelfs in Corona tijd. En zo gezegd, zo gedaan. Het grootste probleem is het plasprobleem. Maar toen Roos ergens bij een juwelier bezig was kon ik het echt niet langer houden en had ik het geluk dat ik bij een restaurant dat in het kader van "je moet wat in Corona tijd" kerstartikelen verkocht, maar wel over een toilet beschikte, even mocht plassen. Ook Roos kon zichzelf daar wat verlichten en toen gingen we opgelucht naar de markt. Het is wat hoor dat gelazer, zeker in een stad; heb je in een bos geen last van.
Ik kocht van alles in daar bij die notenkraam. waaronder krenten, maar ook heerlijke dadels en van die grote rozijnen voor door de paprijst.
Best een gezellige stad, maar wel een erg klein centrum, net als Utrecht. Nou ja, wat vind je van zo'n chauvinistische Amsterdammer die al 40 jaar in De Bilt/Bilthoven woont, een plaats dat helemaal geen centrum heeft, maar alleen een station waar alles omheen werd gebouwd zo'n honderd jaar geleden.
Ronja |
Gisteren kwam ik tijdens de wandeling met Mariska aan de ep. Zij meldde dat Guusje ziek was maar zeker wel de volgende dag weer naar school toe wilde, vandaag dus. Ik stuurde een foto van die prachtige omgeving van Leuvenum en ze vroeg of ze een keer mee mocht wandelen. "Gezellie", dacht ik, maar antwoordde wel direct: "dan gaan we eerst een paar echte wandelschoenen voor je kopen". Vind ik nou echt een leuk geschenk aan iemand van je intimi en dat is Mariska zeker geworden in die paar jaar dat we elkaar kennen. Het is grappig hoe een donorkind bij mij snel als verwant voelt. Anderen vinden dat "raar", maar het is toch echt zo.
Maar over die wandelschoenen moesten we natuurlijk een afspraak maken en dat werd vandaag, één dag later dus: "even het gas erop", was Mariska's reactie. En zo stonden we vanmorgen iets na tienen voor de deur bij Bever Sport in Den Bosch. Ik hoopte dat er iemand zou zijn bij de schoenenhoek die ons kon helpen en inderdaad was dat het geval. Die mevrouw kwam aanlopen met een stel Lowa's, beetje blauw en ik hoopte maar dat die haar zouden passen; zulke mooie dames schoenen. Paste inderdaad, maar de verkoopster drong erop aan om nog een ander paar, Meindle's te passen, eigenlijk mijn merk waar ik zeer tevreden over ben. Gelukkig zaten die haar minder lekker en koos ze voor de Lowa's. Ik kocht voor mezelf twee paar wandelsokken en voor Mariska ook een paar echte wandelsokken en toen waren we klaar. Ik ging nog even mee naar Heesch, het was ook niet meer de moeite om nog te gaan wandelen. Lekker nog wat zitten kletsen en daarna met OV naar huis.
Tak met zwammenijs. Dus koud! |
Vandaag zouden we een wandeling gaan maken langs het IJsselpad, van Baak naar Zutphen, aldus stelde Roos voor. Echter, zij had verzuimd om het weerbericht nog eens na te gaan en dat gaf aan - evenals eventjes naar buiten kijken - dat het vandaag geen wandeldag zou worden. Maar daar om niet getreurd maar plan B uitvoeren: klimaat gerijpt vlees en bloedworst inslaan bij de slager in Ruurlo. Dus stond ik al om 12.00 uur voor de deur bij de slager maar die was helaas vanwege de maandagmorgen tot 13.30 nog gesloten. Dus, ondanks het natte weer een ommetje gemaakt rond Ruurlo op geleide van Komoot uiteraard. Was niet bijzonder, maar wel goed voor de broodnodige beweging.
Leuke winkel, zoals Roos al had geconstateerd. Ik kocht twee stukken entrecote en twee stukken ribeye, beide uit de klimaatkast. Maarer lag nog veel meer lekkers uitgestald zoals een stuk bakbloedworst maar ook Naegelholt en gedroogde, turfgerookte worst. Een fraaie riblap completeerde het geheel en ik toog weer huiswaarts.
In de keuken stond nog een pan met halfproduct van hutspot; ik ging lekker aan de gang en uiteindelijk had ik voorbereidingen getroffen voor een smakelijke bruine bonensoep, hutspot en een pan met Fuhrmannskost, oftewel een mengsel van aardappel, ui en bloedworst met elkaar gebakken en gaar gestoofd. Daar heb ik meerdere dagen van gesmuld uiteindelijk. O, ja, als nagerecht had ik nog boekweitegrutjes in karnemelk gekookt.
Aangekomen in Den Dolder vonden we de ruimte waarin het recital van bariton Vincent Kusters en zijn pianist Charlie zou gaan plaatsvinden. Natuurlijk alle maatregelen vanwege de pandemie zoals mondkapjes en afstand houden en de bijbehorende blikken of je een misdaad voorbereidt als je elkaar in de ogen kunt zien. Met de jassen over de stoelen en ver uit elkaar zaten we te wachten op het duo. En dat stelde niet teleur; voor de pauze mij zeer aansprekende liederen van Brahms, Schumann en Schubert. Daarbij hoorde ik voor het eerst het lied "Die zwei Grenadiere", van Schumann in het echt.
De al eerder genoemde heer Barbé, leraar muziek op de middelbare school had mij als eerste - realiseer ik me heden ten dage - kennis doen maken met "het lied"; dat was met de beroemde bariton Dietrich Fisher Dieskau; van hem werd het beroemde "Erlkönig" van Schubert tijdens de les ten gehore gebracht. Ik was daar zo van onder de indruk dat het plaatje met dit lied werd aangeschaft door mijn ouders. En op de achterkant van dit plaatje stonden die twee Franse Grenadieren die de oorlog in Rusland hadden verloren hun verdriet uit te brullen, even prachtig gecomponeerd door Robert Schumann als de Erlkönig door Franz Schubert.
Het programma na de pauze sprak me helemaal niet aan. Desondanks een heel bijzonder recital van hoge kwaliteit. Fijn om weer eens een echte uitvoering bij te kunnen wonen in Corona tijd.
Vanmorgen liep ik in het bos te wandelen en daar ging de telefoon voor een WhatsApp van Jessy. Ze voelde wel dat het geschenk van "ons" afkomstig was. Ik meldde haar uiteraard dat de eer geheel voor Roos was. Nog terwijl ik met Jessy aan het eppen was kwam Marjorie er tussendoor met een uitnodiging voor de kerst, maar ook Peter met een leuk filmpje van de kleine Joris en Mariska met het vreugdevolle bericht dat haar lijn pogingen succes hadden; ze was 6 kilo afgevallen en ging onversaagd door. Ook Joke epte me nog.
Wat voelde ik me rijk bedeeld met zo veel aandacht van m'n kinderen.
's-Avonds vroeg Roos me omstandig of ik chocolademelk voor haar wilde maken en toen ik haar dat serveerde lag er ook een pakje voor mij met gedicht klaar. De lieverd had een wandelboekje met een leuk gedicht voor deze mopperpot gemaakt.
Na al die jaren ben ik nog steeds trouw bezoeker van de markt hier in de Bilt. Ik probeer de vrijdagmorgen vrij te houden om even bij "Hans", "John" en vaak nog anderen langs te gaan om resp. meel, aardappelen e.d. te halen. Vandaag stond de echtgenote van John in de kraam en hielp me met wortelen, knoflook en zuurkool; aardappelen en uien had ik nog voldoende in de koelkast. In onvervalst Amsterdamse tongval - net als John - staat ze de klanten te woord; dat vind ik zo heerlijk; voel ik me gewoon bij thuis, dat losse dat je als volbloed Amsterdammer gewoon houdt. Het lijkt ook wel of het sterker wordt naarmate ik ouder word. Moet er ook wel eens om lachen dat ik het van mezelf hoor. Ook van die echte Amsterdamse woorden uit het jiddisch vallen regelmatig uit m'n mond, zoals gannef, mesjogge en misjpoge; blijf eraf met je jatten.
En nu hoorde ik zelfs onvervalst: "schat", tegen me zeggen; Amsterdamser kan het echt niet en dat nog wel tegen zo'n keurige Biltse meneer met een Lodenfrei groene jas aan. Heerlijk om te horen!
Dat gaat er wel in! |
Ab zoekt vogels met de kijker |
Zo'n 20 jaar geleden bben Roos en ik het vermetele idee opgepikt om te gaan componeren; een hele cyclus zelfs met aanvankelijk de naam "De Zomerreis", in navolging van de grote Schubert, die de "Winterreise" het licht deed zien. Roos was zo geïnspireerd door de prachtige wandelingen die we maakten in Luxemburg dat haar dichtader volop vloeide; het ene na het andere gedicht ,waarin de wederwaardigheden van een wandelaar werden beschreven vloeide uit haar pen; gedichten waar ze nog steeds trots op mag zijn. Aanvankelijk was ik aan het componeren geslagen, maar al snel nam Roos het over omdat ik het tempo niet aankon waarmee zij gedichten produceerde en ik daardoor de moed verloor om door te gaan. Jammer maar helaas, maar de 12 liederen zijn afgekomen en Roos heeft daarbij het genoegen van het componeren definitief eigen gemaakt. De laatste jaren nog eens met dubbele energie.
Dat schoot mij te binnen als grapje toen ik vandaag op basis van een gaar stuk reerug een fantasie produceerde. Dan bedenk ik welke ingrediënten ik zal gebruiken rond het gare vlees dat ik van de botten heb geprepareerd; zorgvuldig afgekloven bleven alleen de ribbetjes en de wervels over.
Eerst flink wat ui gesneden en gebakken in een ferme klont boter, een Spaanse peper toegevoegd alsmede een aantal grof gesneden knoflook tenen. Lekker gaar laten bakken en dan het fijn gesneden vlees erbij, de vooraf gekookte linzen en een forse hoeveelheid gaar gekookte sperziebonen. zo'n combinatie proef ik als het ware al voordat ik begin met koken en inderdaad was het resultaat als verwacht. Ik bedacht mij de benaming: "fantasie met ree", maar gezien alle compositorische activiteiten van mijn Roosje noemde ik de blog van vandaag: Fantasie in re, geestig, maar niet echt leuk misschien.
Lief hoor met de kleine Sam |
Rugzak op en een plastic zak met boodschappen die Roos had gedaan, zo gingen we op weg naar het station. Door het bos met z'n herfst tinten, droog met een zonnetje, prima wandelweer. Roos ging weer terug naar Wijhe en ik wilde aan de wandel; ik had gedacht om de tocht af te laten hangen van welke stoptrein het eerste zou komen; de trein naar Amersfoort die Roos moest hebben of de trein naar Soest. Aangekomen bij het station stond de trein naar Soest klaar om te vertrekken. Snel ingecheckt en onhandige overdracht van de zak met boodschappen waarvan dan ook een handvat brak en de boodschappen over de grond rolden. Een wat ongezellig afscheid maar wel geheel Corona proof; bepaald geen uitzwaaien, maar uitgezwaaid worden. Naar ik begreep vormen Roos en ik geen Corona-proof stel omdat we op verschillende plekken ons domicilie hebben en dus moeten we ons misschien ook wel beperken tot een elleboogje om elkaar te begroeten; effe wennen har har.
Soest Zuid is een prettig begin voor een wandeling. Ik liep aan de rustige kant langs het spoor op geleide van Komoot over zandpaden en stak bij de tweede spoorwegovergang weer naar de andere kant en liep door het bos over zandpaden over het Trekvogelpad; zeer bekend terrein dat mij uiteindelijk naar station Den Dolder bracht. Daar kun je vier keer per uur naar Bilthoven; was dan ook niet erg dat de trein voor m'n neus vertrok. Vanuit Bilthoven station liep ik de zelfde route die ik met Roos had afgelegd weer naar huis. Bij elkaar toch weer een 14 kilometer; "goed bezig", dacht ik bij mezelf.
Roos ging een rondje boodschappen doen in de Bilt en ik ging lekker aan de wandel; gewoon een rondje in het Houdringhebos; m'n achtertuin, kun je in ieder geval niet verdwalen zal ik maar zeggen. Nog maar net onderweg hoorde ik bij het passeren van een echtpaar mijn naam noemen. En inderdaad, de dame van het echtpaar had ik enkele dagen geleden "zomaar" gesproken, eerst over het leuke hondje waarvan ik dacht dat het met het achterpootje sleepte, maar dat een grappige gewoonte van dit soort hondjes bleek te zijn. Maar we spraken ook over piano spelen en na afloop van dat gesprek had ik de gedachte dat ik eigenlijk wel wilde weten wat haar favoriete muziek was om te spelen; ze had zelfs een CD opgenomen vertelde ze in die korte tijd dat we elkaar hadden gesproken.
Dus de vraag over de favoriete muziek kon ik nu stellen en dat bleek Chopin te zijn, met name de nocturnes, ook een van mijn grote favorieten. Tijdens de huwelijksceremonie van Margot en Martijn heb ik voor het laatst in het openbaar twee van deze prachtige stukken mogen spelen voor het bruidspaar en de aanwezigen. Muziek betekende voor hen ook veel: "ik heb vanmorgen al twee uur Bach liggen luisteren", kon ik dan ook niet laten om te zeggen. En toen bleek tot mijn grote verbazing dat beiden niet van Bach hielden. Zal wel aan mij liggen, maar daar kan ik me geen voorstelling bij maken; de variatie die Bach in zijn werk heeft gelegd is zo enorm dat je mijns inziens niet kunt zeggen dat je niet van Bach houdt. Neem de Mattheus passion, of de Goldberg variationen, of het onwaarschijnlijk romantische Air uit de derde orkest suite, aria's uit de Kantates, er moet toch iets bij zijn dat voor een muziekliefhebber de snaar raakt.
Maar zij zijn niet de enigen; ook mijn helaas overleden vriend Jaap B. hield vooral van opera, maar helemaal niet van Bach. En Anneke werd helemaal zenuwachtig als ik Bach langdurig op de piano zat te spelen. Het kan verkeren.
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik, na het a tempo beluisteren van 60 kantates binnen een week ook even mijn bekomst heb om deze mijzelf geserveerde drinkbeker nu verder te gaan legen en dat terwijl BWV 82 en BWV 147 er nog aan moeten komen en meerdere waar ik bijzonder van houd.
Peter en ik op een "onsy" |
Sinds de drogisterijketen "Het Kruidvat" rond 2000 de volledige serie Kantates van Bach op de markt heeft gebracht ben ik gek op die werken. Inmiddels hebben meerdere dirigenten deze Huzarenklus geklaard, maar Pieter-Jan Leusink was toch de eerste die dit voor elkaar had gekregen dankzij de samenwerking met het Kruidvat denk ik. Ook die andere uitvoeringen heb ik voor een deel beluisterd, waaronder die van Koopmans met allemaal professionals in het koor. Tot mijn eigen verbazing sprak die uitvoering van Leusink mij het meeste aan. Vooral zijn keuze voor de solisten, Bas Ramselaar, bas, Sytse Buwalda, altus, en Ruth Holton, sopraan vind ik na al die jaren toch echt het meest aanspreken. Wel had ik wat moeite met het jongenskoor. Maar inmiddels vind ik het zo volledig passen bij de kantates van Bach. Gelukkig geen jongenssopraan voor de aria's, maar Ruth Holton die met haar heldere, zuivere, strakke stemgeluid de klank van een jongenssopraan benadert zonder de onvolwassenheid die je daar altijd in hoort.
Nu beschik ik over alle Kantates van de Kruidvat serie in mp3 formaat en heb ik mij voorgenomen om die alle te beluisteren gewoon van BWV 001 tot het eind van de serie. Genieten hoor, waarbij ik merk dat ik ze toch niet allemaal ken.
Ben vanavond tot nr 40 gekomen!
Zes zwanen met de kontjes omhoog aan het grazen |