05 oktober 2024

Lof der koffie

 Spannende dag voor Roos, haar compositie voor Vrouwenkoor, "Lof der koffie" zou worden gezongen door het Sallands Vrouwenkoor waarin zij zelf zingt. Zo'n eerste uitvoering van een eigen compositie is altijd iets heel bijzonders. Het vond plaats in het kader van een heel circus van verschillende koren die telkens in 20 minuten hun kunsten mochten vertonen. Vooraf aan de Sallandse dames een mannenkoor dat het Slavenkoor prachtig ten gehore bracht.Ik moest wel een beetje lachen om het publiek dat duidelijk niet gewend was aan muziekuitvoering en luidruchtig dwars door het gezang heen zat te leuteren. En daar kwamen het Sallands Vrouwenkoor uit Wijhe op. Eerst een merkwaardige compilatie van thema's uit de muziek van Beethoven, maar daarna Roos' compositie, "de Lof der koffie". De mij inmiddels bekende klanken, meerstemmig en tegen elkaar in gezongen klonk uitstekend. De tekst was te verstaan en kwam best over. Het publiek reageerde met een denderend applaus. Roos werd door de dirigent naar voren gehaald en apart nog eens met applaus bedankt. 
Koor af en ik ging er ook direct uit, nog even napraten en iedereen was enthousiast over wat was uitgevoerd m.n. de Koffie natuurlijk, een lastig stuk dat maar weinig was gerepeteerd door de dirigent. Ook die zocht ik nog even op om haar te feliciteren met deze première, er zullen niet veel koren zijn met een eigen componiste in de gelederen. Was best een moeilijk stuk voor haar als ik de rest van het repertoire mede in beschouwing neem.
De jongste zus van Roos en haar partner waren ook bij het concert aanwezig en gingen uiteraard even mee naar huis. We hebben uitermate genoeglijk met elkaar zitten praten in de tuin. Al met al een dag met een gouden randje.

Geen opmerkingen: