24 september 2021

Wat je hebt ben je zelf

 In de krant van 7 september j.l. vond ik ook een artikel onder de titel van deze blog, een artikel van Arnon Grunberg over de geschiedenis van de bourgoisie, vanouds het sociaal middenveld, intussen vrijwel iedereen krijg ik het gevoel. En aldus het artikel is bezit vrijwel het enige dat men nog als eigenheid heeft, althans dat is wat ik uit dit stuk vooral lees. Sociale verschillen als adel versus de rest, religie en de kerk zijn toch slinkende fenomenen; wat rest is wellicht bezit want intellectuele kennis kun je niet van buiten zien.
Tja, daar heb ik de afgelopen weken over nagedacht en eens om me heen gekeken. Vooral auto's met open dak, terwijl het daar eigenlijk te koud voor is kan ik slechts kenmerken als zaken waar men zich mee tracht te onderscheiden van - wat in de zestiger jaren genoemd werd - "het klootjesvolk". Ook die volkomen overbodige herrie van motorfietsers lijkt me toch vooral een lokroep om aandacht: "hoor mij eens anders zijn". En het zo langzamerhand bij velen in onbruik geraakte fenomeen van "het lezen"; bij 30-plussers in mijn omgeving is lezen er absoluut niet meer bij; ja, een WhatsApp bericht of Facebook kletspraat misschien, maar een goed boek, laat staan een wetenschappelijk getint boek is er niet meer bij. Onlangs had ik zelfs het gevoel in een gesprek dat iemand van die leeftijd niet eens begreep wat het begrip "algemene ontwikkeling" betekende.
Maar bezit, dat is het wat telt en niet te vergeten op welke afgelegen plekken van deze aarde men is geweest; kennelijk is het "je onderscheiden" belangrijk gevonden. Was dat "vroegig" trouwens zoveel anders?

Geen opmerkingen: