29 september 2021

Een eend van 2 kilo?!

 

De landwinkel in Ermelo verkoopt eendenvlees

Eigenlijk had ik voor vandaag een wandeling in Limburg gepland. Gisteravond had ik al helemaal uitgerekend hoe laat ik 's-morgens moest vertrekken, rekening houdend met de afstand en de looptijd en m'n Dalvrij abonnement. Maar dat was wat overbodig; het stortregende bij tijd en wijle en volgens KNMI en Weeronline zou het de hele dag zo blijven; dus geen Limburg vandaag. Maar binnen blijven een hele dag is voor mij geen optie. Bij weeronline's buienradar zag ik een gat in de bewolking voor de komende uren en besloot ik om snel naar die boerderijwinkel in Ermelo te gaan om een eend te gaan kopen. In vroeger jaren herinner ik me Ermelo vooral van die weiden met enorme aantallen van die witte eenden en ook de stank die al die vogels bij elkaar verspreidden. Inmiddels is men er achter dat alle fosfaten uit die eendenstront via het grondwater uiteindelijk in de randmeren terecht kwamen en is het afgelopen met die vrije uitloop eenden. Ik had gisteren al gemerkt dat er op die boerderij eenden werden opgekweekt; het gekwaak was manifest.
Plastic jas aan, paraplu en regenbroek bij de hand, stevige pet op en naar het station. Het waaide nogal; ik had gewoon het gevoel dat m'n pet van m'n hoofd waaide en moest hem tegenhouden. Aangekomen op station Ermelo begon het al te regenen. Die landwinkel en boerderij waren niet zo gek ver weg en ik kon het natuurlijk snel vinden. En inderdaad kon ik een hele eend inslaan: "ga ik direct ontdooien en in de Römertopf stoven", schoot door me heen; en zo zou geschieden.
Terug op station Bilthoven hoorde ik een enorme donderklap; onweer en een stortbui van jewelste. Op een bankje eerst maar mijn regenbroek aangetrokken; was nauwelijks nodig want de stortbui was al zo'n beetje over gewaaid. Nog even op de Kwinkelier bij de kaas en delicatessenwinkel wat lekkere kazen ingeslagen en naar huis. Opnieuw waaide m'n pet haast van m'n kop. Thuis gekomen heb ik eens gekeken of hij niet wat strakker gezet kon worden. En inderdaad; ik kon wel 2-3 centimeter inkorten: "ook op m'n hoofd ben ik afgevallen", bedacht ik mij en daarbij ook dat de jaren geleden van Roos voor m'n verjaardag gekregen alpinopet me nu wellicht zou passen. En dat bleek het geval; ga ik vanaf heden dragen!
De eend heb ik direct te ontdooien gezet en de Römertopf heb ik in het water geweekt. Zo tegen 10 uur 's-avonds heb ik de eend op een bedje van Opperdoesjes in de pot gevleid en stevig gezouten. Op 140 graden voor drie uur lang gezet en heerlijk geslapen. Niets geroken of gehoord. 

Geen opmerkingen: