12 maart 2018

Mein treuer GPS heeft zijn knop verloren

Roos in een loopgraaf met openingen voor geweervuur
Mild als ik gestemd was door het gezellige bezoek gisteren aan Mariska en gezin stelde ik Roos voor om de trein van half tien te nemen ipv negen uur. En zo zaten we vanmorgen in bus X80 van Amersfoort naar de halte Pothbrug, inmiddels mij goed bekend. Maar nu verder over de Grebbelinie. We zouden vandaag kunnen constateren dat dit 18e eeuwse verdedigingswerk van imposante afmetingen was; de af en toe bijzonder hoge dijk, afgewisseld met enkele militaire versterkingen in de vorm van bunkers en onduidelijk dijkwerk strekte zich kilometer na kilometer uit. Naar ik begreep heeft het ondanks alle inspanningen niet tot groot oponthoud van vijanden geleid; volgens de informatieborden zijn "de Fransen" eromheen gegaan via de Betuwe en de Duitsers in WO II hadden zo hun vliegende methodiek om de linie te overzeilen. Desondanks kenden Roos en ik de Grebbeberg als onderdeel van de gevechten in WO II; van de linie kende ik ook het bestaan niet.
Een fraaie vesting in de buurt van Renswoude ter
verdediging van de linie
Ergens heel in het begin van mijn wandelcarrière heb ik samen met vriend Dick over dijkjes in Renswoude gewandeld; dat moeten onderdelen van de Grebbelinie zijn geweest, mij destijds geheel ontgaan zo zwaar als ik het had met blaren en spieren.
Nu liepen we gezellig koutend over het bezoek van gisteren door de bijzonder rustige en stille dreven van onze mooie provincie; we waren hier beiden nog nooit geweest.
Uiteindelijk kwamen we bij het kasteel Renswoude waarvan we via mede-wandelaars hadden vernomen dat daar de bus ook stopte. Inmiddels had mijn GPS, althans het aan/uit knopje het begeven; precies het zelfde euvel als wat Huib onlangs met zijn GPS was overkomen. Dit is toch wel een wonderlijke tekortkoming van de Garmin e-trex; het apparaat werkt nog feilloos maar door slijtage van het rubber omhulsel is het knopje los gekomen en verdwenen. Ik kon het instrument nog enigszins manipuleren met de achterkant van een tandenstoker, maar dat is niet praktisch voor veldgebruik.
Met dit soort kanonnen kun je natuurlijk geen oorlog winnen
Aangezien Huib het heden veel te druk heeft met klussen in zijn nieuwe huis vrees ik dat ik een nieuwe GPS aan zal moeten schaffen; ik heb geen idee hoe ik de oude provisorisch zou moeten repareren zoals Huib als fervent reparateur heeft gedaan.

Geen opmerkingen: