27 januari 2017

Meel halen in Elspeet

Toen de kap goed stond moest deze wel gezekerd worden.
Intussen draaiden de wieken lustig rond. Mooit gezicht!
Eerst naar de markt in ons eigen dorp. Stevig noten en honing ingekocht bij de Veenendaalse Reformkraam, eieren bij onze altijd spraakzame kippenkraam, fruit bij Johan en aardappelen bij John. De vriendelijke meneer van de Reformkraam vroeg hoe het in Vierhouten was geweest, ons Bridge- en wandelweekend. Ik vertelde hem dat we in Elspeet bij zijn "concurrent" waren geweest, molen De Hoop waar je op steen gemalen meel kunt verkrijgen: "ja, lekkerder kan niet", antwoorrdde hij zonder kinne sinne; fijne kerel.
En vanmiddag ben ik inderdaad naar Elspeet gegaan om meel te gaan kopen. Aangekomen in Elspeet dacht ik wel zo naar de molen toe te kunnen lopen; gewoon terug lopen langs het geel-rood van het Veluwe Zwerfpad. Had ik me maar beter voorbereid, want ik moest het uiteindelijk vragen nadat ik verkeerd lopend het dorp al bijna verlaten had.
Bij aankomst in het molenwinkeltje vroeg de mevrouw: "weer komen wandelen?" Ik moest dat ontkennen, maar een volgende keer zal ik via Garderen naar Elspeet wandelen, net zoals we voor onze jager altijd wandelen van Klarenbeek naar Wilp; het nuttige met het aangename combinerend. Beetje (te) veel meel ingekocht en een zakje uiterst breekbare wafeltjes, zwijnekeutels genoemd, een Veluwse specialiteit. Nog even de trap van de molen beklommen. Op de gang van de molen was de molenaar bezig met het richten van de wieken door het draaien van de kap; toevallig was het vandaag de eerste dag na de kerstvesiering dat de molen weer ging draaien. En inderdaad, zodra de kop in de wind stond begonnen de wieken weer te draaien. Ik wilde wel helpen met het draaien aan het wiel om de kap in beweging te zetten, maar de molenaar was zo'n sterke kerel dat ik niet echt wat kon toevoegen; wat een krachtpatser; hoefde niet naar de sportschool.
Dat heb ik nog wel even gedaan na thuiskomst en vervolgens de bij Coolblue bestelde ijsmachine opgehaald bij ons postkantoortje; een knoert van een doos en een behoorlijk gewicht; dat belooft wat.

Geen opmerkingen: