14 augustus 2016

Eindelijk Maarten ontmoet

In gesprek met Maarten van Rossum over het
naar hem genoemde wandelpad. Wegens zijn
stijve knieën had hij het zelf nooit gelopen, vertelde hij.
Op het boekje van het Maarten van Rossumpad staat de oude veldheer prominent afgebeeld met snor en baard en pronkend met zijn kasteel Cannenburgh op de achtergrond. Vandaag zouden we hem met een bezoek gaan vereren. We begonnen waar we vorige week waren geëindigd: halte papegaaiweg in Wiesel en liepen verder over het naar de grote veldheer genoemde wandelpad.
Het was een heerlijke wandeldag: droog, niet te heet, lekker windje en de omgeving was bijzonder afwisselend; bos, heide, landerijen en af en toe zelfs asfaltwegen en fietspaden. Je staat er versteld van hoe ingenieus de makers van de Lange Afstands Wandelingen in ons drukke land van die mooie routes weten te vinden.
Uiteindelijk kwamen we aan bij de tuin van kasteel Cannenburgh en liepen we door het hek en de tuin naar het kasteel. Daar hadden we dus ook koffie kunnen drinken, maar wat belangrijker was: daar zat ons Maarten in brons gegoten met een ernstig gezicht op ons te wachten.
Roos bij Maarten op schoot
Natuurlijk heb ik uitvoerig met hem van gedachten gewisseld over de fraaie wandelroute die naar hem genoemd is en zijn schitterend woonoord. Roos heeft zich zelfs verstout om even bij hem op schoot te gaan zitten hetgeen aan de slijtplekken in het brons te zien al vaker was gebeurd; ons Maarten bleef er onverstoord onder.
We namen afscheid van de zwijgzame veldheer en liepen weer verder. Het was toch wel een wat lang stuk; ik had sandalen aan en dan worden voeten en benen toch wat eerder moe dan met hoge schoenen. Af en toe een bankje genomen en een boterham met kaas en roggebrood gegeten en dan ging het wel weer.
Kasteel Cannenburgh
Uiteindelijk kwamen we aan in het villadorp Epe, bij mijn weten het centrum van de Biblebelt; niettemin waren er behoorlijk wat etablissementen open ondanks dat het zondag was. De heiliging van de dag des heren heeft het hier kennelijk ook moeten afleggen tegen de mammon.
Thuis een eenvoudig doch voedzaam maal bereid met zelfgemaakte paté vooraf en sla van Theo met ei en tomaat - kindertjessla voor ingewijden - we hadden er genoeg aan.

Geen opmerkingen: