Vergilius heeft ook een leerboek geschreven over de landbouw en de bijenteelt: de Georgica. Een heel verschillend genre. Hieruit heb ik ooit zijn klacht gelezen dat de Romeinen geen kool meer wilden eten, althans minder kool dan volgens Vergilius gezond was. Kennelijk ging men liever iets anders eten als groente. Voor mij was dat een aanleiding om de koolsalade eens te gaan verkennen.
En zo ontstond het recept van de "Romeinse salade". Basis vormt een saus van volle kwark (van boerderij Boom en Bosch uiteraard), een ferme scheut goede kwaliteit olijfolie, citroensap, fijn gesneden fèta, snuf zout en een flinke hand amandelen. Daarbij gaat de fijn gesneden spitskool of witte kool. Roeren, stevig kauwen en het lijkt mij heel gezond. Ik vind het heerlijk. Roos doet er nog rauwe knoflook doorheen. Natuurlijk kun je er verder op variëren, maar de kwark, amandelen en de kool zijn toch wel de vaste ingrediënten.
2 opmerkingen:
Ja knoflook is essentieel. Rauw uiteraard. Ik doe er geen amandelen in maar hazelnoten, die vind ik qua smaak wat beter passen bij de licht zure smaak. Ook kappertjes doe ik er dan nog bij. Heerlijk he, die Romeinse salade.
Pesto en mayonaise vind ik ook lekkere toevoegsels, maar die horen er eigenlijk niet in. Daar zou Vergilius ongetwijfeld bezwaar tegen maken.
Een reactie posten