30 april 2013

Koning Willem-Alexander

Het koninklijk paar. Foto van Internet
Vandaag definitief de laatste koninginnedag; koningin Beatrix is afgetreden en voor het eerst sinds 1890 wordt de kroon weer door een manlijke "Oranje" gedragen: koning Willem-Alexander.
Nog zeer goed herinner ik mij de troonswisseling van koningin Juliana en prinses Beatrix; een jonge mooie koningin stond daar trots in de koningsmantel en een witte Japon; haar moeder was moe van de taak die zij had vervuld. En vandaag verliet zij de troon voor de opvolging door haar zoon Willem-Alexander. Opnieuw was ik sterk onder de indruk van het moment, net als 33 jaar geleden. En daar waar koningin Beatrix in die 33 jaar het koningshuis haar waardigheid heeft terug gegeven, daarin bijgestaan door de onvergetelijke prins Claus, heb ik in het nieuwe koningspaar ook alle vertrouwen.
Wat mij overigens bijzonder frappeerde was de koninklijke houding van prinses Amalia, prinses van Oranje en beoogd troonopvolger. Zoals zij haar twee zusjes letterlijk bij de hand nam en tevens, trots kijkend, naar de omstanders groette vond ik werkelijk koninklijk. Ik zal het ongetwijfeld niet meemaken dat zij haar vader op zal volgen; dan doen mijn kiezen geen pijn meer, maar ik heb zo het gevoel dat het koninklijk huis definitief haar waardige plek heeft hervonden binnen de Nederlandse samenleving. Daaraan hebben prins Claus en prinses Maxima, inmiddels koningin Maxima duidelijk hun aandeel geleverd!

PS
Die dertigste april had voor mij als kind al betekenis. Met mijn vriend Fred van Manen had ik een wandelclub, de Julianaclub die als doel had om op koninginnedag van Slotermeer, waar wij beiden woonden, naar Zaandam te wandelen en weer terug. Ik wil dat nog één keer doen, in m'n uppie denk ik en dan terug denken aan al die koninginnedagen die inmiddels gepasseerd zijn, totaal 64 of 65 denk ik want koningin Juliana trad aan in het jaar dat ik werd geboren en ik word volgende week 65. Koning Willem Alexander is inmiddels de vierde monarch die ik meemaak.

Geen opmerkingen: