02 oktober 2018

Het microbioom op dinsdag

Die arme Roos is zo verkouden geworden; kennelijk heb ik haar aangestoken. De nacht na ons diner in Holten was ze al niet lekker geworden en had ze dat heerlijke maal grondig uitgekotst; ik had nergens last van, dus van bedorven voedsel - in een sterrenrestaurant?! - kon eigenlijk geen sprake zijn. Kennelijk had ze iets onder de leden en was het eten niet goed gevallen. Ze ging zelfs niet naar de dinsdagmorgen Pilatesles van Debbie en dat wil wat zeggen!
Het was vooral 's-morgens rot weer; de regen sloeg tegen de ramen; echt een dag om te gaan lezen. Door al die verhalen over poep en vezels was ik weer helemaal gefascineerd door het boek "We contain multitudes" van Ed Yong en dankzij de grote letter instelling van de Tolino - een uitstekende e-reader! - kon ik het voor de tweede en misschien wel de derde keer lezen. Geweldig die samenhang; die relatie van bacteriën en "hogere" diersoorten als insecten en zoogdieren. De herkauwers zijn een geweldig voorbeeld met hun gecompliceerd systeem van magen die de symbiose met microörganismen mogelijk maakt zodat onverteerbare cellulose wordt omgezet. Nergens lees ik over stikstof-fixatie in dit systeem. Ben zo ontzettend nieuwsgierig of de rhizobium bacterie ook in dit systeem voorkomt. Heb ik helaas niet kunnen vinden zo ver.
's-Middags ben ik voor de tweede keer even bij Roos langs geweest; had ik vanmorgen al een flesje vers uitgeperst sinaasappelsap gebracht daar ging ik nog even kijken hoe het met haar ging. Ik had vandaag sowieso een binnendag omdat er 's-morgens een nieuwe electriciteitsmeter geplaatst zou worden en ik 's-middags geportretteerd zou worden voor 50Plus in verband met een interview over - hoe kan het anders - de donorproblematiek.
De hele dag niet echt buiten geweest. De avond nog een beetje doorgebracht met stepbridge totdat Roos zich door snot overmand niet meer kon concentreren. 

Geen opmerkingen: