De twee laatste flessen Everts' Roem met het traditionele oudejaarsavond glaasje |
Zelf wijn maken is een lastig proces dat je slechts door veel ervaring in je vingers kunt krijgen. Zodra dat het geval is gaat het eigenlijk niet meer mis. Eenmaal in Bilthoven aangeland, in dat enorme huis had ik natuurlijk voldoende ruimte om weer lekker aan de gang te gaan en heb ik ook een destillatie apparaat ontworpen en in elkaar gezet; dat solderen viel me niet mee; heb je eigenlijk vier handen voor nodig en daar was ik niet handig genoeg voor. Later heeft mijn broer Henk op mijn ontwerp een veel mooier apparaat in elkaar gesoldeerd en daar heb ik jaren mee gewerkt. Helaas heb ik daar geen foto of dia van.
Vruchtenwijn vond ik eigenlijk maar niks om te drinken, maar het destillaat dat je daarvan maakt is heel goed, afhankelijk van het soort vrucht. Ik beperkte me tot het maken van pruimen- en sleedoornwijn en dat destilleerde ik tot Hollandse Slibovitch. Van een professionele koffieproever (bij de Douwe Egberts fabriek) leerde ik dat de mengsels van pruim en sleedoorn destillaat vaak nog beter zijn. Het uiteindelijk destillaat noemde ik: "Everts' Roem" in navolging van Jacques. Mijn vriend Paul Doucet was er ook gek op en die heeft de fraaie etiketjes uitgeprint die op de flessen zijn geplakt. Inmiddels heb ik geen ruimte meer en op een inductiefornuis werkt het ook niet met een aluminium pan. Maar ik beschik nog over twee restjes waar ik dan ook heel zuinig mee ben. Ik drink van de laatste twee flessen die ik nog heb slechts 1 glaasje per jaar op oudejaarsavond.
Voor mijn zoon Peter ga ik binnenkort een Bloggie maken met de beschrijving van het proces om wijn te maken en hoe je moet destilleren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten