20 december 2015

Is worst eng dan?

Nog niet zo gek lang geleden kreeg ik een artikel uit de Volkskrant van woensdag 28 oktober 2015 in handen met de rare titel: "Worst is niet enger dan biefstuk", en dan een heel lulverhaal over het "gevaar" van vlees eten. In een nogal ongenuanceerd antwoord aan degene die mij het artikel stuurde gaf ik mijn mening ongezouten weer:

Tante Pos was snel zeg. Heb het artikel met aandacht gelezen. Vlgs mij kun je met dit verhaal alle kanten op. Epidemiologie op basis van vragenlijsten? (Diederik Stapel weet je nog), daar veeg ik als Beta m'n reet mee af. Maar het is heel goed dat de WHO zich - eindelijk - met kanker en voeding gaat bezig houden. De toename van darmkanker is schrikbarend en het verband met de moderne, fabrieksmatig bereide  voeding is snel te leggen. Maar als het om specifieke factoren gaat wordt het verdraaid moeilijk. 
Overigens heb ik het nooit zo op barbecue gehad; heb ik altijd gewantrouwd en dat komt wel uit dit verhaal naar voren als gevaarlijke bewerking van vlees net als bij veel te hoge temperaturen bakken.

Als je het artikel leest dan word je er volstrekt niet wijzer van. Alles kan en niets is zeker; geen enkele duidelijke uitspraak kan worden gedaan kennelijk. Alleen dat roken slechter is; koploper in de lijst van veroorzakers van kanker en dat terwijl ik onlangs las dat dagelijks ongeveer 100 kinderen beginnen met roken. Lust je nog peultjes?

Geen opmerkingen: