18 juni 2013

Wanderschweiße

Zo'n wandelpad dus (foto van Albanië reisgenoot Pierre)
Vanmorgen, terwijl ik me stond in te zepen om me te scheren zei ik tegen Roos: "ook de cosmetica industrie verdient niet veel aan ons". Vroeger gebruikte ik altijd speciale, geparfumeerde scheerzeep maar sinds ik zoveel op reis ga en zo weinig mogelijk meeneem gebruik ik gewoon toiletzeep. En dat doe ik nu thuis ook. We bespraken ook de voor ons volstrekte overbodigheid van crêmes voor de nacht en voor overdag. Dat geldt ook de vreemde stoffen die in zonnebrandmiddelen zitten en waarvan ik me ook afvraag of die zo ongevaarlijk  zijn: "een T-shirtje is een uitstekend zonnebrandmiddel; gewoon 10 minuten uit en dan weer 50 minuten aan, geeft factor 6 bescherming". Roos, de intellectueel van ons beiden, noemde Wanderschweiße als prima cosmetica.

Die opmerking hangt natuurlijk samen met het prachtige lied van Hugo Wolf, "Fussreise" op tekst van Mörike. Terwijl ze het noemde hoorde ik de muziek direct en dacht dat het van Gustav Mahler was, maar nee, het is van Hugo Wolf. U kunt het hier zelf horen.
De tekst is een danklied voor ons lichaam, waar we zoveel genoegen mee kunnen beleven door te wandelen in de natuur. Wandelzweet is daarvoor de beloning. Wij zien het als metafoor voor alle genietingen die we danken aan ons fysieke bestaan; een ode aan het leven dus! Had ik ff nodig na dat interview van gisteren.


Am frischgeschnittnen Wanderstab,
Wenn ich in der Frühe
So durch die Wälder ziehe,
Hügel auf und ab:

Dann, wie's Vöglein im Laube
Singet und sich rührt,
Oder wie die gold'ne Traube
Wonnegeister spürt 
In der ersten Morgensonne:

So fühlt auch mein alter, lieber
Adam Herbst und Frühlingsfieber,
Gottbeherzte,
Nie verscherzte
Erstlings Paradiseswonne.

Also bist du nicht so schlimm, o alter
Adam, wie die strengen Lehrer sagen;
Liebst und lobst du immer doch,
Singst und preisest immer noch,
Wie an ewig neuen Schöpfungstagen,
Deinen lieben Schöpfer und Erhalter.

Möcht' es dieser geben 
Und mein ganzes Leben
Wär' im leichten Wanderschweiße
Eine solche Morgenreise!

Geen opmerkingen: